De net-niet moment voor TeamNl

De Olympische Spelen in Rio de Janeiro zijn voor Nederland succesvol verlopen. TeamNL haalden in ruim twee weken acht gouden medailles, zeven keer zilver en viermaal brons. Feest alom, maar er waren ook minder mooie momenten. Nederland eindigde tien maal op de vierde plek, maar daarnaast waren er ook flink wat andere teleurstellingen. Wij hebben een overzicht gemaakt met alle net-niet momenten voor de Nederlandse ploeg.

1. De val van Annemiek van Vleuten

Annemiek van Vleuten leek solo op weg naar de overwinning in de Olympische wegrit. In de laatste afdaling, met nog maar 10 kilometer te gaan, slaat het noodlot toe. Ze schat een bocht totaal verkeerd in en gaat over kop, landt vervolgens op de rand langs de weg en blijft levenloos liggen. Een zeker lijkende medaille lijkt in rook op te gaan. Maar daar was Anna van der Breggen, die op schitterende wijze toch de gouden medaille binnenhaalt.

De val van Annemiek van Vleuten

2. De val van Ellen van Dijk

Ook in de tijdrit was het weer ‘raak’. Ellen van Dijk leek op koers voor een (gouden) medaille, maar waaide pardoes van de weg af en verloor kostbare seconden. Het gevolg: geen goud, geen zilver en zelfs geen brons. Wat rest voor de zwaar teleurgestelde Van Dijk is de ondankbare vierde plek.

De net-niet moment voor TeamNl

3. Geen finaleplek voor de handbalsters

De handbalvrouwen beleefden een super toernooi en schopten het zelfs tot de halve finale. In de laatste minuut staat Nederland één doelpunt achter. In de slotfase van de zenuwslopende partij krijgt Oranje tot drie keer toe de kans om langszij te komen en er een verlenging uit te slepen. Helaas stond de paal twee maal in de weg, waardoor een finaleplaats niet gehaald werd. Uiteindelijk werden de Nederlandse dames ook nog vierde.

Handbalvrouwen worden vierde

4. Geen medaille voor de hockeyers

De verwachtingen waren hooggespannen bij de hockeyheren. Met bondscoach Max Caldas, die eerder met de Oranje-hockeysters grote successen behaalde, werd toch minstens een finaleplaats verwacht. Tot de kwartfinale ging het zelfs uitstekend voor de mannen, maar in de halve finale ging het tegen België finaal mis. Ook de strijd om het brons wordt verloren, van Duitsland, en eindigt dus zonder medaille.

Hockeyers worden vierde

5. 0,01 seconde tekort

Churandy Martina, de goedlachse Nederlandse sprinter, haalde op schitterende wijze de finale van de 200 meter. In de finale komt hij echter 0,01 seconde tekort voor een bronzen medaille. “Ik heb mijn best gedaan, meer kan ik niet doen. Ik ben heel trots op mijn prestatie”.

Martina komt 0,01 tekort