Jackie Groenen
Foto: Trouw

Nog een kleine week totdat de Olympische Spelen in Tokio van start gaan. De Oranje Leeuwinnen, Nederlandse handbaldames en atletiek: de Nederlandse sporters zijn ongekend populair, zeker op Instagram. Een mooi moment om te kijken wie de Nederlandse sterren zijn op dit social platform.

5. Jackie Groenen (338.000 volgers, voetbal)

De 26-jarige Tilburgse speelt bij Manchester United en is ongekend populair op social media. Ze was onderdeel van de ploeg die het Europees kampioenschap behaalde in 2017 en was beslissend op het WK in 2019, door te scoren in de halve finale tegen Zweden. Speelt in het Nederlands elftal met nummer 14.

4. Dafne Schippers (375.000 volgers, atletiek)

De 29-jarige hardloopsters werd al twee keer wereldkampioen, haalde al eens zilver op de Olympische Spelen en is het gezicht van de Nederlandse atletiekploeg. Ondanks een dubbele hernia hoopt de Nederlandse nog eens te kunnen schitteren de Olympische Spelen.

3. Daniëlle van de Donk (508.000 volgers, voetbal)

Eén van de smaakmakers van de Oranje Leeuwinnen. De 29-jarige middenvelder verruilde Arsenal recent voor Olympique Lyon, één van de beste ploegen in het vrouwenvoetbal. De ploeg haalde zeven Champions League-titels in de afgelopen tien jaar.

2. Mathieu van der Poel (775.000 volgers, mountainbike)

De Nederlandse alleskunner gaat in Tokio voor goud bij het mountainbiken. Reed in etappe 2 van de Tour de France iedereen aan flarden en nam de gele trui van Julian Alaphilippe over. Ondanks zijn ongekende populariteit, staat hij op dit lijstje niet op plek 1.

1. Lieke Martens (1,3 miljoen volgers, voetbal)

Onder leiding van Lieke Martens werd het vrouwenvoetbal ongekend populair. Grote ster tijdens het EK van 2017, toen Oranje de Europese titel binnenhaalde. De 28-jarige Martens tankte afgelopen jaar flink wat zelfvertrouwen bij Barcelona, door de treble te pakken. In Tokio waarschijnlijk weer de grote ster van de Oranje Leeuwinnen.