Gouden plakken Oranje
Foto: EPA

De Olympische Spelen gaan vrijdag officieel van start in Tokio. Ondanks enkele positieve coronatests, kan dit de succesvolste Olympische Spelen ooit worden voor Nederland. Volgens sportdatabureau Gracenote gaat Nederland namelijk 48 medailles pakken. Hiermee zou het record van 2000 in Sydney (25 stuks) verpulverd worden. Juich voor Oranje houdt het op een stuk minder, maar gaat wel uit van mogelijk 15 gouden medailles.

Anna van der Breggen (wielrennen, wegwedstrijd): De Nederlandse wielerdames zijn al jaren oppermachtig. Marianne Vos, Demi Vollering en Annemiek van Vleuten maken allen kans op een (gouden) medaille, maar volgens ons maakt Anna van der Breggen de grootste kans. Dat zou een mooie bekroning worden van haar afscheidsjaar.

De wegrace voor vrouwen begint zondag 25 juli om 6.00 uur.

Voetbalvrouwen: Na de Europese titel en WK-zilver is er op de Spelen weer eremetaal mogelijk voor de Oranjevrouwen. De eerste groepswedstrijd werd overtuigend gewonnen, met 3-10 van Zambia. Grootste concurrent: de Verenigde Staten.

De voetbalfinale van de vrouwen begint vrijdag 6 augustus om 4.00 uur.

Hockeysters: de afgelopen jaren winnen ze alles wat er te winnen valt. Na de verloren finale op de Olympische Spelen van 2016, is Oranje nu gebrand om Olympisch goud binnen te halen.

De hockeyfinale voor vrouwen begint vrijdag 6 augustus om 12.00 uur.

Sifan Hassan (atletiek, 10.000 en 1.500 meter): In 2019 werd ze met overmacht wereldkampioene op de 10.000 meter en ze is ook regerend wereldkampioene op de 1.500 meter. Grootste concurrent op de 10 km is de Ethiopische Letesenbet Gidey. De vraag is of Hassan ook de 1.500 meter gaat lopen, of wellicht kiest voor de 5.000 meter.

De 1.500 meter voor vrouwen begint vrijdag 6 augustus om 14.50 uur, de 10.000 meter zaterdag 7 augustus om 12.45 uur.

Mathieu van der Poel (mountainbiken): Het hoogtepunt van zijn al succesvolle seizoen, goud op de Olympische Spelen. Hij pakte al een etappe en de gele trui in de Tour de France en hij won al het wereldkampioenschap veldrijden, maar dit moet de kers op de taart worden voor Van der Poel. Hij kan Bart Brentjens, de laatste Olympisch kampioen mountainbike, opvolgen.

De mountainbikewedstrijd voor mannen begint maandag 26 juli om 8.00 uur.

Overige kandidaten voor een gouden plak:

  • Roy van den Berg, Matthijs Büchli, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland (baanwielrennen, teamsprint). De finale van de teamsprint voor mannen begint dinsdag 3 augustus om 10.44 uur.
  • Harrie Lavreysen (baanwielrennen, sprint). De sprintfinale bij de mannen begint vrijdag 6 augustus om 11.50 uur.
  • Harrie Lavreysen (baanwielrennen, keirin). De finale van de keirin voor mannen begint zondag 8 augustus om 5.00 uur.
  • Kirsten Wild en Amy Pieters (baanwielrennen, madison). De madison voor vrouwen begint vrijdag 6 augustus om 10.15 uur.
  • Laura Smulders (BMX). De vrouwenfinale BMX begint vrijdag 30 juli om 4.50 uur.
  • Marit Bouwmeester (zeilen, Laser Radial). De medalrace in de Laser Radial-klasse voor vrouwen begint zondag 1 augustus om 8.33 uur.
  • Kiran Badloe (zeilen, RS:X). De medalrace in de RS:X-klasse voor mannen begint zaterdag 31 juli om 8.33 uur.
  • Lilian de Geus (zeilen, RS:X). De medalrace in de RS:X-klasse voor vrouwen begint zaterdag 31 juli om 7.33 uur.
  • Dirk Uittenbogaard, Tone Wieten, Abe Wiersma en Koen Metsemakers (roeien, dubbelvier). De finale van de dubbelvier mannen begint dinsdag 27 juli om 2.58 uur.