Dubbelvier mannen pakken goud
Foto: REUTERS

De vijfde dag van de Olympische Spelen is voor Nederland super begonnen. Toen het grootste deel van Nederland nog lag te slapen, pakte de roeiers bij de dubbelvier op weergaloze manier de gouden plak. Ook Annemiek van Vleuten pakte in de Olympische tijdrit een gouden medaille. Er was ook nog twee keer zilver en brons. Nederland maakte dan ook een flinke sprong in de medaillespiegel.

Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers, de mannen van de dubbelvier, pakten op schitterende wijze de eerste gouden plak voor TeamNL. Ondanks een misslag aan het begin, waren ze nipt de sterksten. De tijd was ook nog goed voor een nieuw wereldrecord én de eerste gouden roeimedaille bij de mannen in 25 jaar.

Zilveren roeimedailles

De roeisters van de vrouwen vier-zonder én de mannen dubbeltwee veroverden beiden zilver. Het Nederlandse viertal lag kort aan de leiding, maar zag de Australische roeisters al snel langszij komen. Melvin Twellaar en Stef Broenink, de mannen dubbeltwee, begonnen zeer sterk, maar moesten uiteindelijk Frankrijk voor zich dulden.

Foto: REUTERS

Brons voor De Jong en Schoenaard

De dames dubbeltwee haalden ook een medaille bij het roeien: brons. Roemenië was in de finale op de Sea Forest Waterway een klasse apart en won het goud en Nieuw-Zeeland was nipt te sterk voor zilver.

Goud voor Annemiek van Vleuten en brons voor Anna van der Breggen

Het dameswielrennen heeft wederom medailles opgeleverd. Annemiek van Vleuten haalde in de Olympische wegrit al zilver binnen en in de tijdrit kwam daar nog een gouden plak bij. Anna van der Breggen veroverde in die tijdrit de bronzen medaille. “Dit heeft zo moeten zijn”, reageerde een dolgelukkige Van Vleuten voor de camera van de NOS.

Foto: BELGA