Medailles Schulting
Foto: ANP

Er werden door TeamNL zeventien medailles binnen gehaald de afgelopen Winterspelen in Beijing. De Koninginnen van deze Spelen waren zonder twijfel Suzanne Schulting en Irene Schouten. Beiden haalden ze vier medailles binnen. Maar wat verdienen de Nederlandse sporters nu eigenlijk aan een medaille?

Aan elke gewonnen medaille zit voor de olympische sporters ook een financiële vergoeding vast. De hoogte van deze vergoeding is als volgt vastgesteld: voor een gouden medaille krijg je 30.000 euro, voor een zilveren plak 22.500 euro en voor brons 15.000 euro. 

De meest succesvolle olympiër van deze Spelen, Irene Schouten, zou volgens bovenstaande berekening dus ruim een ton hebben gewonnen. Maar niets is minder waar. NOC*NSF hanteert namelijk een verdeelsleutel, waardoor alleen het eerste exemplaar van het hoogste eremetaal dit volledige bedrag oplevert. Al met al heeft Schouten op sportief vlak deze Spelen 62.500 euro bij elkaar geschaatst. Voor Schulting kwam het totaalbedrag op 55.000 euro uit. Ook Thomas Krol (45.000 euro), Patrick Roest (37.500 euro) en Ireen Wüst (35.000 euro) hielden er een mooie zakcent aan over.