Irene Schouten 5000 meter
Foto: Getty Images

Irene Schouten heeft een fenomenale 5.000 meter gereden en goud gepakt. In de zesde en laatste rit moest ze een zeer scherpe tijd van Isabelle Weidemann weten te verbreken en dat lukte de 29-jarige Nederlandse met bijna vijf seconden. Met 6:43:51 reed ze ook ruim drie seconden van het olympisch record af.

Na de dweil was het Martina Sablikova die met 6:50.09 een zeer strakke tijd neerzette. Weidemann, volgens Schouten haar grootste concurrente, deed daar nog een schepje bovenop en dook daar bijna twee seconden onder. Schouten liet zich echter niet van haar stuk brengen en reed haar eigen race. Mede door haar venijnige eindschot dook ze bijna vijf seconden onder de tijd van Weidemann en zette daarmee een nieuw olympisch record neer.

Het lijken daarmee de Winterspelen van Schouten te worden in Beijing. Na goud op de 3.000 en 5.000 meter, liggen er ook nog kansen op de ploegenachtervolging (dinsdag) en massastart (volgende week zaterdag). Een historisch kwartet is daarom zeker nog mogelijk! 

Bekijk hier het volledige schaatsprogramma en de laatste medaillespiegel.