Kjeld Nuis 1500 meter
Foto: ANP

Kjeld Nuis gaf na afloop van zijn 1.500 meter, waar hij goud pakte en Thomas Krol zilver, aan alleen maar aan Ireen Wüst en haar advies dacht. De 3-voudig olympisch kampioen stond met een glimlach van oor tot oor verslaggever Bert Maalderink te woord. “De tijden waren niet best, ik twijfelde aan mezelf, zag de tijd van Krol maar toen dacht ik: dat had Wüst gister ook.”

Wüst pakte een dag eerder op weergaloze manier goud op de 1.500 meter, haar zesde gouden olympische medaille ooit. “Tijdens mijn rit dacht ik aan van alles, maar eigenlijk meteen daarna aan Wüst”, glimlachte Nuis. 

Het succes van Wüst: handen op de rug, een goed tempo pakken en beuken.  “Ik dacht nog dat ik te langzaam was, maar dat dacht Wüst ook. Dus hield ik ook m’n armpjes lekker op m’n rug en ik bewoog heerlijk vrij. Een lekkere opening en toen 3 rondjes beuken. Toen ik over de finish kwam dacht ik echt: ‘What the fuck is dit?!’. Dit kan ‘m misschien wel eens zijn!”

Door de gouden medaille van Nuis en de zilveren medaille van Krol steeg Nederland naar de eerste plek op de medaillespiegel.