Medailleregen TeamNL

TeamNL had nog geen drie uur nodig om zeven medailles binnen te halen: 4x goud, 2x zilver en 1x brons. Het gros van de medailles werden binnen gehaald door de zwemploeg (vier stuks), twee medailles werden gehaald door de dressuurploeg en een gouden medaille werd bij het baanwielrennen gewonnen. Hierdoor steeg Nederland naar de vijfde plek op de medaillespiegel.

Baanwielrennen – 1x goud

De dag begon geweldig, met een gouden medaille van Klaassen en Brommer op de 1.000 meter tijdrit. Klaassen, die slechtziend is en in Rio de Janeiro zilver won, lag na de race verslagen en uitgeput op de grond. “Het doet zeer, maar zo goed zeer heeft het nog nooit gedaan”, reageerde de kersverse paralympisch kampioen.

Zwemmen – 2x goud en 2x zilver

Bij het zwemmen kwamen liefst zes Nederlanders in actie, die zich allen voor de finales wisten te plaatsen. Chantalle Zijderveld, woensdag goed voor zilver, zwom op de 100 meter schoolslag een wereldrecord (1.11,23). Ook Dorsman wist op de 400 meter vrije slag een gouden medaille te veroveren. Zilver was er voor Liesette Bruinsma (400m vrije slag) en Lisa Kruger (100m schoolslag).

Dressuur – 1x goud en 1x brons

Sanne Voets en Frank Hosmar waren op de individuele test beiden goed voor een medaille. Voets wist goud te behalen, Hosmar moest het doen met een bronzen plak. In 2016 won Voets al paralympisch goud op de vrije kür en nu dus op de individuele test. Brons is voor Hosmar ook geen onbekende kleur: het is na de Spelen in Londen en Rio de Janeiro de zesde bronzen plak voor Hosmar bij de Paralympische Spelen.