Van Gelder mogelijk toch in finale

UPDATE 19:15 uur: Finaleplaats al vergeven

De finaleplaats van Van Gelder is reeds opgevuld door de internationale turnbond FIG. De Fransman Danny Rodrigues zal de plek van Van Gelder overnemen. De internationale turnbond FIG heeft de deelname van Rodrigues aan de toestelfinale tegenover de NOS bevestigd. Wat de FIG betreft, is een terugkeer van Van Gelder dus onmogelijk.

Wanneer de rechter Yuri van Gelder in het kortgeding (dat vrijdag plaatsvindt) in het gelijk stelt, dient Van Gelder een tweede rechtszaak aan te spannen om zijn plek terug te eisen. Ook kan Van Gelder nog naar het internationaal sporttribunaal CAS stappen.


Yuri van Gelder gaat zijn diskwalificatie uit het Nederlandse turnteam aanvechten en maakt daarom mogelijk toch nog kans op een finaleplek op de Olympische Spelen. Van Gelder heeft vandaag een advocaat in de arm genomen. “Ik heb contact gehad met Yuri en ik kan bevestigen dat ik vanaf nu zijn advocaat ben”, bevestigt raadsman Cor Hellingman tegenover het Brabants Dagblad.

Hellingman stond Van Gelder in 2010 ook bij, toen de Waalwijker door de turnbond uit de selectie van de WK in Rotterdam was gezet wegens herhaaldelijk cocaïnegebruik. Op welke manier Hellingman de turner precies gaat verdedigen, wil hij niet zeggen. “Ik ben druk aan het werk, hier wil ik het graag bij laten.”

Andere advocaten zeiden eerder al dat Van Gelder zeker kans maakt als hij in beroep gaat tegen zijn straf, omdat de gronden van zijn wegsturen zeer onduidelijk zijn. Artikel 6 van de overeenkomst van sporters met het NOC*NSF stelt enkel dat, ‘de topsporter zich gedraagt op een zodanige wijze als van een goed lid van TeamNL verwacht mag worden, zowel tijdens de sportbeoefening als daarbuiten.’