opstelling oranje

De Oranje Leeuwinen zijn gisteren goed en wel aangekomen in Tokio, waar de Nederlandse dames zich opmaken voor de Olympische Spelen. Onder de hoede van bondscoach Sarina Wiegman gaat Nederland voor goud. Met een tweede plek op het WK 2019 heeft Oranje zicht op medaillekansen.

Op 16 juni maakte bondscoach Wiegman de selectie bekend. Ze mocht 22 speelsters selecteren, waarvan vier reserves. Deze reserves worden doorgeschoven in het geval van een blessure of andere speciale omstandigheden. Daarnaast trainen er tot de dag voor de groepswedstrijd nog twee extra speelsters mee, die de bondscoach nog zou mogen toevoegen aan de selectie in het geval van een blessure.

Selectie Oranje Leeuwinnen

Lineth Beerensteyn (Bayern München), Anouk Dekker (HSC Montpellier)*, Merel van Dongen (Atlético Madrid), Daniëlle van de Donk (Arsenal), Kika van Es (FC Twente), Sisca Folkertsma (FC Twente), Loes Geurts (BK Häcken)*, Stefanie van der Gragt (Ajax), Jackie Groenen (Manchester United), Renate Jansen (FC Twente)*, Dominique Janssen (VfL Wolfsburg), Inessa Kaagman (Brighton & Hove Albion)*, Lize Kop (Ajax), Lieke Martens (FC Barcelona), Vivianne Miedema (Arsenal), Aniek Nouwen (PSV), Victoria Pelova (Ajax), Jill Roord (Arsenal), Shanice van de Sanden (VfL Wolfsburg), Sherida Spitse (Ajax), Sari van Veenendaal (PSV) en Lynn Wilms (FC Twente).

Tegenstanders

Naast Nederland doen er nog elf ploegen mee aan het vrouwenvoetbal. Zweden, Groot-Brittannie en Nederland waren de drie beste Europese landen op het WK van 2019, waardoor de automatisch geplaatst waren. De Verenigde Staten en Canada plaatsten zich via de CONCAF en als gastland is Japan automatisch geplaatst. De overige deelnemende landen zijn: Brazilië, Nieuw-Zeeland, Zambia, Australië, China en Chili. Nederland speelt in de poulefase tegen Zambia (21 juli), Brazilië (24 juli) en China (27 juli).

Favorieten

De Verenigde Staten gaan als topfavoriet richting Tokio. Met Alex Morgan en Megan Rapinoe in de ploeg domineerden zij het WK en hebben ze twee van de beste speelsters ter wereld in de gelederen. Regerend Olympisch Kampioen Duitsland wist zich niet te plaatsen en verliest daarmee de Olympische titel. Zweden gaat met een bronzen plak van het WK en de herinnering aan het Olympisch Zilver van 2016 met zelfvertrouwen richting Tokio.