UPDATE 15:50 uur: Yuri van Gelder heeft het kort geding verloren. Volgens de rechter is hij terecht naar huis gestuurd door het NOC*NSF.

Omstreeks 11 uur is het kort geding begonnen over het feit of Yuri van Gelder al dan niet terecht naar huis is gestuurd na een vermeende ‘stapavond’. Het kort geding werd geopend door de advocaat van Yuri, die allereerst aangaf dat Yuri een ware kampioen is, dat hij fit is en wil meedoen aan de finale. “Over drinken van alcohol staat niets in de overeenkomst tussen NOC*NSF.”

Advocaat Hellingman, advocaat van Van Gelder: “Hij heeft in een tijdsbestek van 21.00 uur tot 01.00 uur ’s nachts vijf a zes biertjes gedronken. Daarna ging samen met Jeffrey Wammes hij naar een club, om daar zijn vriendin op te halen. Hij was iets na 05.00 uur terug in het olympische dorp en was niet dronken.”

Yuri van Gelder gaf aan dat hij tot 01.00 uur in het Holland Heineken Huis is geweest om felicitaties van “gasten” in ontvangst te nemen. Hij kreeg toen een app van zijn trainer dat hij niet te laat thuis mocht komen en het liefst geen alcohol zou drinken. Van Gelder zei daarop: “Na een succesvolle kwalificatie, drink ik altijd een paar biertjes. Zo dronk ik ook 4 à 5 biertjes in het HHH. Daarna ben ik met de gasten naar het appartement gegaan en heb ik uiteindelijk met een taxi mijn vriendin in een nachtclub opgehaald”.

Advocaat NOC*NSF: “Coach appte naar Yuri: niet drinken en rond 12 uur thuis, je zit nog in het toernooi. Yuri stuurde terug: komt goed, wordt een uurtje later. Yuri heeft een behoorlijk aantal gesponsorde Desperados gedronken. Volgende dag volgde een warrig verhaal over stapavond in een club. Van Gelder is binnen 48 uur twee keer spoorloos geweest. Gezien zijn verslavingshistorie is het onacceptabel dat hij zomaar het Olympische dorp verlaat.” Volgens de advocaat van NOC*NSF heeft hij het team hiermee flink in de steek gelaten.

Rechter vroeg de advocaat van NOC*NSF of bij alle atleten duidelijk is welk gedrag nu wel of niet toegestaan is? Hij antwoordt: “Daar is geen document van.” De advocaat kon ook de “do’s en don’ts” van de sporters niet overleggen. “Hij bleef tot 15.00 uur in zijn bed liggen, terwijl hij om 9.30 uur moest trainen.” Dit appje werd door Van Gelder pas op de dag zelf, toen het al te laat was, gelezen.

Yuri: “Geen idee waar het verhaal vandaan komt dat ik herrie heb gemaakt. Ik en Jeffrey Wammes zijn geluidloos naar binnen gegaan. Daarna ben ik in bed knock-out gegaan en werd ik niet meer wakker van de wekker. Ik heb het appje van mijn trainer pas gelezen toen ik wakker werd. Ik miste de ochtendtraining vanwege vele appjes na de wedstrijd. Normaal gesproken train ik de dag erna nooit.”

Advocaat Yuri: “Er is geen sprake van recidive of een grove overtreding. Het is vrij normaal dat een man van 33 zijn vriendin bezoekt. Maar zelfs dit was al genoeg voor totale paniek bij zijn coach.” Volgens de advocaat van Yuri was het de trainer van Van Gelder die wilde breken met Van Gelder.

Om 15.30 wordt de uitspraak verwacht in deze zaak.