Olympische Spelen

De Olympische Spelen in Tokio zullen toch zonder toeschouwers afgewerkt worden. Het organisatiecomité heeft in overleg met de Japanse overheid en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) besloten om vanwege het toenemend aantal coronagevallen geen publiek toe te laten. De Japanse regering besloot donderdag opnieuw de noodtoestand uit te roepen in Tokio.

“Het spijt me voor iedereen die kaartjes heeft gekocht”, aldus voorzitter Seiko Hashimoto van de organisatie. In maart werd al besloten enkel Japanse fans te toe laten, maar de situatie laat het volgens de voorzitter niet toe om überhaupt toeschouwers toe te laten. De noodtoestand geldt tot 22 augustus, twee weken na het einde van de Olympische Spelen.

Het weren van buitenlandse toeschouwers betekende dat de Japanse organisatie zo’n 600.000 verkochte toegangsbewijzen moest terugbetalen. Twee groepsduels van de Nederlandse voetbalsters daarentegen zullen tóch met publiek op de tribunes worden afgewerkt, aangezien de stadion zich niet in de regio ‘Groot-Tokio’ bevinden. De lokale autoriteiten zullen per stadion bepalen hoeveel toeschouwers er wel toegelaten mogen worden, met een maximaal van 50% en 10.000 bezoekers.