Sportjaar 2021
Foto: ANP

Een jaar dat, vanwege de coronapandemie, voor velen de boeken in gaat als teleurstellend, kende legio Nederlandse sportsuccessen. Max Verstappen en Sifan Hassan werden afgelopen woensdag al verkozen tot Sportman en -vrouw van het Jaar, maar er waren veel meer Nederlandse sporters die hoge ogen gooiden dit jaar.

Van een winter vol schaats- en shorttrackmedailles werden de mooiste wielerklassiekers én grote rondes gereden. Deze zomer zag Nederland hoe onze sporters zorgden voor de succesvolste Olympische- en Paralympische Spelen in Tokio, maar zagen we ook hoe het Nederlands elftal het helaas nét niet wist waar te maken. Max Verstappen zorgde ten slotte dat in heel Nederland om de zondag de Formule 1 aan stond. En wat heeft het jaar nog voor ons in petto? Kan Michael van Gerwen de wereldtitel pakken in ‘Ally Pally’ en gaan Sven Kramer en Ireen Wüst ervoor zorgen dat ze in februari wel bij de Olympische Winterspelen in Beijing zijn?

5 maart – 7 maart: Suzanne Schulting is oppermachting op WK shorttrack in Dordrecht

Suzanne Schulting glorieerde op het WK shorttrack in eigen land op alle vier de afstanden, plus de aflossing. Ze was met overmacht de beste en begon zo uitstekend aan haar voorbereiding op de Olympische Spelen in Beijing, die van 4 tot en met 20 februari 2022 plaatsvinden.

11 juni – 11 juli: Nederland kan niet stunten op EURO2020

De verwachtingen waren al niet al te hoog gespannen, maar toch hoopt iedere voetballiefhebber dat Nederland het kunststukje uit 1988 nog een keer kan herhalen. Na een prima start in poule C, waar drie van de drie wedstrijden werden gewonnen, vond Nederland in de achtste finales zijn waterloo tegen Tsjechië (0-2).

27 juni: Mathieu van der Poel pakt gele trui in Tour de France

De meeste Nederlandse sportfans kijken reikhalzend uit naar de Tour de France, waarbij de eerste twee ritten van 2021 op het lijf geschreven waren van Mathieu van der Poel. Waar het in rit 1 nog niet lukte, lukte dat in de tweede rit, met aankomst op de Mûr-de-Bretagne wel. Toen hij de finish over kwam, stak hij direct zijn vinger in de lucht. Deze was voor Raymond Poulidor, zijn opa. Zes dagen reed hij daarna nog in de gele trui.

Superieure Van der Poel
Foto: ANP

23 juli – 11 augustus: medailleregen voor TeamNL in Tokio

30 juli: Niek Kimmann pakt goud op de BMX na scheur in de knie

Voor Kimmann begonnen de Olympische Spelen niet al te best: op 26 juli, vier dagen voor de finale van de BMX, kwam de Nederlander in botsing met een steward, waardoor hij een scheurtje in de knie opliep. Toch wist hij tijdens finale het goud te grijpen.

Niek Kimmann goud
Foto: ANP

6 augustus: Lavreysen en Hoogland strijden om goud en zilver in de sprint

De twee beste mannen bij het baanwielrennen: Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland. Het hoogtepunt bij het baanwielrennen was de sprintfinale, waar de twee kanonnen het in een rechtstreeks duel tegen elkaar opnamen. Het werd beslist in een derde en beslissende heat, waar Lavreysen uiteindelijk zijn vriend en trainingspartner versloeg.

7 augustus: Sifan Hassan pakt tweede goud op Olympische Spelen

Sifan Hassan, midden december uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar, ging met een flinke doelstelling richting Tokio: goud winnen op de 1.500, 5.000 en 10.000 meter. Helaas lukte het de 28-jarige atlete ‘slechts’ op twee afstanden. Ze pakte goud op de 5.000 en 10.00 meter, en behaalde ook nog brons op de 1.500 meter. Met recht de beste sportvrouw van dit jaar.

Sifan Hassan goud 10 km
Foto: ANP

25 augustus – 3 september: ook bij de Paralympische Spelen regent het medailles

31 augustus: Chantalle Zijderveld haalt vier medailles met zwemmen

De succesvolle Chantalle Zijderveld heeft in Tokio vier medailles weten te behalen. Na goud en twee keer zilver haalde ze ook nog eens brons op de 100 meter vlinderslag.

1 september: handbiker Jetze Plat pakt derde goud

Ook de 30-jarige Plat ging met een flinke missie richting Tokio: drie maal goud halen. En dat lukte! De vlaggendrager namens TeamNL tijdens de openingsceremonie pakte goud op de triatlon, de tijdrit en de wegwedstrijd voor mannen.

Jetze Plat goud
Foto: REUTERS

3 september: Diede de Groot wint tennistoernooi Paralympische Spelen

Diede de Groot, die in 2021 een Golden Grand Slam wist te behalen, was oppermachtig in Tokio. De 24-jarige De Groot, die inmiddels alle grandslamtoernooien ten minste twee keer won, hield daarmee een traditie in stand. Sinds 1988 won er altijd een Nederlandse het tennistoernooi. Esther Vergeer was tussen 2000 en 2012 onklopbaar. In 2016 won Jiske Griffioen, die De Groot destijds in de halve finales versloeg.

23 oktober: Rico Verhoeven is, met een kapot oog, te sterk voor Jamal Ben Saddik

Na een spectaculair gevecht won de Nederlandse titelhouder op technische knock-out van de Marokkaanse Belg, Jamal Ben Saddik. Hij begon zeer sterk aan het gevecht met de Nederlander, waarna de Nederland in de tweede ronde hard naar de grond ging en een diepe snee onder zijn linkeroog opliep. Verhoeven vocht door en bleek uiteindelijk toch te sterk.

Foto: ANP

16 november: Oranje plaatst zich voor het WK in Qatar

Louis van Gaal werd na het EK voor de derde keer bondscoach en kreeg de belangrijke taak om Nederland naar het WK in Qatar te loodsen. Het werd nog even spannend voor de Nederlandse equipe, maar uiteindelijke lukte het in de beslissende wedstrijd tegen Noorwegen, die de bondscoach in een rolstoel vanaf de tribune moest bekijken.

12 december: Max Verstappen wordt de eerste Nederlandse wereldkampioen F1

22 zondagen was het genieten geblazen voor de Nederlandse F1-liefhebbers. Flink wat spanning, sensatie en races op topniveau. De beslissing van dit geweldige seizoen viel in de laatste race, in Abu Dhabi. Pas in de laatste ronde, met behulp van de safety car, kon Verstappen Lewis Hamilton inhalen. Een jarenlange droom van de familie Verstappen én de miljoenen Nederlandse F1-fans.

Verstappen wereldkampioen
Foto: Red Bull Content Pool