Achtste finales WK 2014

Tijdens de achtste finales zal de nummer 1 van een groep het opnemen tegen de nummer 2 van een andere groep: bekijk ook eens het volledige speelschema van het WK 2014. De landen die vanuit de groepsfase doorgaan naar de achtste finales:

Achtste finale 1: Brazilië * 1 – 1 Chili (3-2 n.s.)
28 juni 2014 – 18.00 uur

Op 28 juni spelen Brazilië en Chili de achtste finale in Belo Horizonte (57.483 toeschouwers). Brazilië werd op doelsaldo eerste in de groep, ook Mexico had 7 punten. Ze spelen tegen de nummer 2 van groep B, Chili. Chili haalde 6 punten en verloor alleen van Oranje.

In de reguliere speeltijd werkte Jara een inzet van David Luiz achter zijn eigen keeper. Alexis Sanchez scoorde via een prachtig schot de gelijkmaker. De eerste achtste finale werd beslist middels een penaltyreeks. Brazilië won na strafschoppen (3-2) van Chili in de achtste finale van het WK 2014. Gonzalo Jara miste de beslissende strafschop. Hij schoot op de paal. Hieronder vind je de samenvatting van Brazilië – Chili.

Achtste finale 2: Colombia * 2 – 0 Uruguay
28 juni 2014 – 22.00 uur

Op 28 juni spelen Colombia en Uruguay tegen elkaar in de achtste finale in Rio de Janeiro (80.000 toeschouwers). Colombia haalde in drie wedstrijden 9 punten, maximale score dus. Ze lieten goed voetbal zien en wisten te scoren. Uruguay begon de groepsfase met verlies tegen Costa Rica. Het leek er niet op dat ze de groepsfase gingen halen. Uiteindelijk wonnen ze van Engeland en Italië en eindigde ze tweede in de groep.

Uruguay is niet hetzelfde zonder Suaréz: dat bleek wel uit het spel dat ze speelde tegen Colombia. Ze hadden weinig in te brengen tegen het goede spel van Colombia. De score werd geopend door Rodriquez met een prachtig afstandsschot. Later kwam maakte de één van de topscorers van dit WK ook de 2-0. Bekijk hieronder de samenvatting van de tweede achtste finale: Colombia – Uruguay.

Achtste finale 3: Nederland * 2 – 1 Mexico
29 juni 2014 – 18.00 uur

Op 29 juni speelde Nederland de achtste finale tegen Mexico in het Fortaleza stadion (66.700 toeschouwers). Nederland werd eerste in de groepsfase, waardoor ze tegen de nummer 2 van groep A, Mexico, uitkwamen. Mexico behaalde een goed resultaat in de groepsfase: 7 punten. Gastland Brazilië, maar werd op doelsaldo tweede.

Wat was het ook deze wedstrijd weer spannend. Nederland had toch wel moeite met Mexico en speelde niet goed. Al snel in de tweede helft kwam Mexico op voorsprong door Dos Santos. Pas heel laat in de wedstrijd werd er door Sneijder een verwoestend schot gelost, wat resulteerde in de 1-1. Door een goede actie van Robben, die gevloerd werd in het strafschopgebied kreeg Nederland nog in de 94e minuut een penalty. Ook deze werd heel goed ingeschoten door Klaas-Jan Huntelaar. Hierdoor ging Nederland op het nippertje door naar de kwartfinales van het WK. Bekijk hieronder de samenvatting van Nederland – Mexico.

Achtste finale 4: Costa Rica * 1 – 1 Griekenland (5-3 n.s.)
29 juni 2014 – 22.00 uur

Op 29 juni spelen Costa Rica en Griekenland tegen elkaar in de achtste finale in Recife (44.248 toeschouwers). Costa Rica was de verrassing van deze poule. Ze zijn eerste geworden met 7 punten en 1 tegen doelpunt. Dat hadden weinig mensen op voorhand voorspeld. Griekenland kroop in de wedstrijd tegen Ivoorkust door het oog van de naald. Tot diep in de blessure tijd stond de stand op 1-1, wat betekend dat Ivoorkust door gaat. In de 93e minuut krijgen ze een penalty die werd benut door Samaras. Griekenland gaat door naar de achtste finale.

Griekenland, dat op het nippertje de achtste finale bereikte, zorgde deze wedstrijd ook weer bijna voor een stunt. Het ging lang gelijk op: Costa Rica kwam verdiend op 1-0, maar moest na ruim een uur met een man minder verder. Griekenland kwam iets beter in de wedstrijd en maakte heel laat in de wedstrijd de gelijkmaker. Tijdens de verlenging werd er niet meer gescoord, dus moesten er strafschoppen genomen worden. Uiteindelijk trok Costa Rica aan het langste eind en gingen zij door naar de kwartfinale van het WK en werd het gekoppeld aan het Nederlands elftal. Bekijk hier de de samenvatting van Costa Rica – Griekenland.

Achtste finale 5: Frankrijk * 2 – 0 Nigeria
30 juni 2014 – 18.00 uur

Op 30 juni speelde Frankrijk tegen Nigeria de achtste finale in Brasilia (69.349 toeschouwers). Frankrijk werd eerste in de de groep door 2 wedstrijden te winnen en 1 wedstrijd gelijk te spelen. Nigeria werd tweede in de groep F. Ze speelde 1 keer gelijk, wonnen een keer, maar verloren daarnaast ook een keer. Toch was dit genoeg om door te stoten naar de achtste finales.

In de achtste finales werd Nigeria gekoppeld aan Frankrijk: Nigeria bood goed weerstand tegen Frankrijk. Beide landen kregen een aantal grote kansen, maar het waren uiteindelijk ‘Les Blues’ die op voorsprong kwamen. Toen Nigeria uiteindelijk helemaal leeg was gespeeld kwam er meer ruimte achterin en deze werd benut door Frankrijk. Dit resulteerde in een 2-0 overwinning. De doelpuntenmakers waren Pogba en een eigen doelpunt van Yobo. Bekijk hieronder de samenvatting van Frankrijk – Nigeria.

Achtste finale 6: Duitsland * 2 – 1 (n.v.) Algerije
30 juni 2014 – 22.00 uur

Op 30 juni spelen Duitsland en Algerije in Porto Alegre (48.849 toeschouwers) de achtste finale. Duitsland werd met 9 punten eerste in groep G. Algerije wist net de achtste finale te halen door gelijk te spelen tegen Rusland. Algerije kwam nog nooit tot de achtste finale.

Weinig mensen hadden Algerije naar de achtste finale zien gaan, laat staan een goede wedstrijd zien spelen tegen Duitsland: toch speelde Algerije een zeer goede wedstrijd. De Algerijnen creëerden grote kansen en kwamen zelfs op een 1-0 voorsprong. Helaas voor Algerije werd dit doelpunten, terecht, afgekeurd. Duitsland had het moeilijk, maar creëerde ook enkele grote kansen. Pas in de verlenging vielen er drie doelpunten, twee voor Duitsland en één voor Algerije. Bekijk hieronder de samenvatting van de 6e achtste finales Duitsland – Algerije.

Achtste finale 7: Argentinië * 1 – 0 (n.v.) Zwitserland
1 juli 2014 – 18.00 uur

Op 1 juli speelt Argentinië tegen Zwitserland de achtste finale in São Paulo (68.000 toeschouwers). Argentinië behaalde 9 punten uit 3 wedstrijden, maximale score dus. De eerste 2 wedstrijden wonnen ze maar altijd nét in de laatste paar minuten, door Messi. Zwitserland won 2x en verloor 1x van Frankrijk. Deze 6 punten zijn genoeg voor de achtste finale.

Er was een verlenging nodig om een winnaar te bepalen in het duel tussen Argentinië en Zwitserland. Pas in de 118e minuut viel het eerste doelpunt. De dribbel van Messi en het schot van Di Maria kon niet worden gekeerd door de Zwitserse doelman. Een paar minuten later kwam Zwitserland nog bijna tot de gelijkmaker. De paal voorkwam dat er penalty’s moesten worden genomen. Zwitserland deed niet onder voor Argentinië en verlaat met een teleurstellend gevoel maar opgeheven hoofd het WK. Bekijk hier de samenvatting van Argentinië – Zwitserland.

Achtste finale 8: België * 2 – 1 (n.v.) Verenigde Statem
1 juli 2014 – 22.00 uur

Op 1 juli wordt de achtste finale gespeeld tussen België en USA in Salvador (52.000 toeschouwers). België werd eerste in de groep H met 9 punten. USA had aan 4 punten genoeg om de achtste finale te bereiken.

Weer een spannende wedstrijd die pas in de verlenging werd beslist. 5 van de 8 wedstrijden in de achtste finale hebben een verlenging nodig om tot een winnaar te komen. België was eigenlijk de hele wedstrijd de boven liggende partij. Ze creëerde kansen maar verzuimde het deze af te maken. USA kwam ook af en toe met een actie voor het doel. Pas in de verlenging vielen er drie doelpunten, twee voor België en één voor USA. Bekijk hier de samenvatting van België – Verenigde Staten.