Arjen Robben

Arjen Robben (geboren op 23 januari 1984 te Bedum) is een Nederlandse vleugelaanvaller die op dit moment bij Bayern München speelt. Voordat hij in 2009 in München tekende, kwam hij uit voor FC Groningen, PSV, Chelsea en Real Madrid. In zijn carrière werd hij reeds zes keer kampioen, in vier verschillende landen. Alleen bij FC Groningen werd hij geen landskampioen. Ook in de selectie van Oranje is Arjen Robben één van de sterkhouders.

Clubvoetbal 

FC Groningen
Vanaf 2000 speelde Arjen Robben bij in de selectie van FC Groningen, hij was toen pas 16 jaar. In de twee seizoenen die hij voor FC Groningen speelde, maakte hij slechts 8 doelpunten. Toch werd hij, mede door zijn snelle acties aan de linkerkant, ‘Speler van het Jaar’ bij FC Groningen. Zijn talent werd door verschillende clubs opgemerkt: Feyenoord, Ajax en PSV wilden de snelle linksbuiten graag inlijven. Arjen Robben koos voor PSV en verkaste voor zo’n 9,5 miljoen gulden naar de lichtstad.

PSV
Aan het begin van het seizoen 2002-2003 vertrok Robben naar PSV. In de twee seizoenen die hij voor PSV speelde (56 wedstrijden), scoorde hij 18 keer. In het eerste seizoen maakte hij al 12 doelpunten. Het tweede seizoen zag er veelbelovend uit, totdat hij zijn hamstring afscheurde tijdens de UEFA Cup-wedstrijd tegen AJ Auxerre. Daarom scoorde hij in het tweede seizoen slechts zes keer. Ondanks zijn blessure stond hij toch in de belangstelling van verschillende topclubs.

Chelsea
De club die het meest concreet was, was Chelsea, dat 18 miljoen euro voor hem betaalde. In het seizoen 2004-2005 bewees hij voor Chelsea zijn meerwaarde: hij werd uitgeroepen tot FA Premier League speler van de maand. Seizoen 2004-2005 eindige hij met zeven doelpunten. Hij werd helaas net geen speler van het jaar: dat werd Wayne Rooney van Manchester United. Het seizoen erop raakt hij weer geblesseerd en moest verschillende wedstrijden toekijken. Robben werd bejubeld om zijn rushes, techniek en snelheid, maar veel mensen bekritiseerden hem om zijn, vermeende, schwalbes. Augustus 2007 bracht Real Madrid een bod uit op Arjen Robben waar Chelsea mee akkoord ging. Hij speelde in totaal 67 wedstrijden voor Chelsea, waarin hij 15 keer scoorde.

Real Madrid
Op 27 augustus 2007 maakte Real Madrid bekend dat Arjen Robben een contract voor 5 jaar tekende. Real Madrid betaalde 35 miljoen euro voor de aanvaller. Helaas bleek het geen goed huwelijk: Robben viel in zijn eerste jaar geregeld met een blessure uit. In zijn eerste seizoen speelde hij slechts 21 wedstrijden, waarin hij vier keer tot scoren kwam. Halverwege het seizoen 2008/09 kwam hij goed in vorm toen toenmalig coach Juande Ramos hem als rechtsbuiten in plaats van linksbuiten posteerde. Met de komst van de nieuwe voorzitter was het niet meer zeker of Robben zijn basisplaats zou behouden. Hij besloot daarom te vertrekken.

Bayern München
Op 27 augustus 2009 maakte Robben de overstap van Real Madrid naar FC Bayern München: de club uit München betaalde ongeveer 25 miljoen euro voor de buitenspeler. Bij Bayern München bleek hij direct veel beslissender dan de jaren daarvoor. Hij werd daarom ook direct een vaste waarde bij Bayern. Sinds 2009 speelde hij reeds 90 wedstrijden voor Bayern, waarin hij 52 keer scoorde. Hij werd reeds twee keer landskampioen en won al 1 keer de Champions League, waarin hij zelfs het beslissende doelpunt maakte.

Interlandcarrière

Robben maakte zijn debuut voor het Nederlands elftal op 30 april 2003 tegen Portugal. In de tien wedstrijden voorafgaand aan het EK waaraan hij deelnam, scoorde hij twee keer. Arjen Robben speelde voor het eerst op het EK 2004, waarin hij als één van de uitblinkers was.  Daarna speelde hij op alle eindtoernooien, waarin hij op het wereldkampioenschap 2010 het best tot zijn recht kwam. Toch had hij in zijn eentje het Nederlands elftal wereldkampioen kunnen maken. Hij miste in de finale tegen Spanje alleen voor Casillas, waardoor Spanje wereldkampioen werd.