Cuiabá

map_of_brazil-cuiaba

Cuiabá is zowel een stad als gemeente in het westen van Brazilië.  De stad, gelegen op 165 meter hoogte, heeft zo’n 550 duizend inwoners en een oppervlakte van bijna 4000 km2. Cuiabá is de hoofdstad van de staat Mato Grosso. Het is een van de steden waar het WK in Brazilië zal plaatsvinden.

Algemene informatie
Cuiabá is het grootste centrum voor toerisme, de zakelijk markt, cultuur en handel in de staat Mato Grosso. De stad is een kruispunt van vele grote wegen en rivieren en staat bekend als een van de warmste metropolissen van Brazilië. De temperatuur loopt hier vaak op tot boven de 40°C. Het vliegveld van Cuiabá, Marechal Rondon International Airport, verbindt Cuiabá met veel Braziliaanse steden en verzorgt ook een aantal internationale vluchten. Het tijdsverschil met Nederland is 6 uur, waardoor het in Cuiabá  6 uur vroeger is.

Bezienswaardigheden
In Cuiabá  staat een monument dat de plaats van het geografische middelpunt van Zuid-Amerika aangeeft; Praça Moreira Cabral. Cuiabá ligt immers precies in het midden van Zuid-Amerika. Daarnaast is het presidentiële paleis een bezoek waard. Ook is er een museum over de cultuur en geschiedenis van de Indianen; het Museu Rondon, gelegen in het universiteitenkwartier.

Voetbalclubs
Cuiabá heeft als belangrijkste voetbalclub Mixto Esporte Club. Daarnaast is ook Tigre een belangrijke club in de omgeving. Voor het WK 2014 zal in Cuiabá het Verdao stadion gebruikt worden, alleen zal het stadion dan Arena Pantanal heten. Dit stadion is de afgelopen jaren gebruikt voor vriendschappelijk wedstrijden van Brazilië.