Curitiba

map_of_brazil-curitiba

Curitiba is een stad met circa 1,8 miljoen inwoners, waarmee het de grootste stad van het zuid Brazilië is.  Curitiba is de hoofdstad van de staat Paraná en ligt op 934 meter hoogte. In deze stad worden een aantal wedstrijden gespeeld van het WK in Brazilië.

Algemene informatie
Curitiba had in de 20e eeuw te maken met immigratiegolven vanuit Italië, Polen, Duitsland en Oekraïne. Hierdoor vond er een enorme demografische groei plaats waardoor de stad van regionaal centrum veranderde in één van de rijkste steden van het land en pionier op het gebied van stedelijke planning. De stad heeft geen metro, maar in plaats daarvan bovengronds openbaar vervoer met volstrekte voorrang. Het tijdsverschil met Nederland is 5 uur, waardoor het in Curitiba 5 uur vroeger is. De regio heeft een aangenaam klimaat met een gemiddelde zomertemperatuur van 21°C.

Bezienswaardigheden
Curitiba is een stad met een groot aanbod aan bezienswaardigheden. Een bekende is de Botanical Garden Curitiba. Hier zijn veel bijzondere planten uit Brazilië en daarbuiten te vinden. Daarnaast is er het Oscar Niemeyer Museum met moderne kunst en fotografie. Ook heeft de stad een kathedraal die een bezoek waard is; de Catedral Basilica Menor.

Voetbalclubs
In regio van Curitiba liggen drie grote voetbalclubs; Coritiba FC, Clube Atlético Paranaense en Paraná Clube. Tijdens het WK in Brazilië worden de wedstrijden in Curitiba gespeeld in het Arena da Baixada stadion, het stadion van Atletico Paranaense. Deze club is een van de grootste rivalen van Coritiba FC.

Bekende voetballers uit Curitiba

  • Alex de Souza (1977)
  • Paulo Rink (1973)
  • Adriano (1984)