Dirk Kuyt

Dirk Kuyt (geboren op 22 juli 1980, Katwijk) is een Nederlandse voetballer die momenteel speelt voor het Turkse Fenerbahçe SK. Vanuit FC Utrecht is hij doorgegroeid naar Feyenoord, FC liverpool en dan uiteindelijk Fenerbahçe SK.

Clubvoetbal

FC Utrecht
Nadat Kuyt in 1998 6 wedstrijden heeft gespeeld voor amateurvereniging Quick Boys ging hij in dat zelfde jaar naar FC Utrecht. Al snel groeide Kuyt uit tot publiekslieveling. Toen Kuyt met FC Utrecht in 2003 de KNVB beker won verhuisde hij naar Feyenoord.

Feyenoord
Ook hier werd Kuyt een publiekslieveling, ondanks aanvankelijke twijfel bij het thuispubliek. In het seizoen 2004/05 werk Kuyt topscoorder van de eredivisie met 29 doelpunten. Samen met mede aanvaller Salomon Kalou werden zij een gevreesd duo in zowel binnenlandse als buitenlandse competitie. In het seizoen van 2005/06 werd hij voor de tweede keer verkozen tot Speler van het jaar van de Nederlandse competitie.

Liverpool FC
Vanaf het seizoen van 2006/07 stond Kuyt onder contract bij Liverpool FC. Naar schatting werd hij voor €18 miljoen overgenomen. Met Liverpool maakte Kuyt zijn eerste doelpunt in de Champions League tegen AC Milan. Kuyt heeft in de maar liefst 208 gespeelde wedstrijden 51 keer gescoord voor Liverpool.

Fenerbahçe SK
In 2012 ging Kuyt naar de Turkse club Fenerbahçe SK. In het afgelopen seizoen 2013/14 werd hij zelfs kampioen met Fenerbahçe. Vorig seizoen hij al de turksebeker.

Interlandcarrière

Op 3 september maakte Dirk Kuyt zijn debuut voor het Nederlands elftal tegen Liechtenstein. Door zijn goede vorm die hij liet zien bij Feyenoord werd hij vanaf die wedstrijd geselecteerd voor elke interlandwedstrijd. zijn eerste interlanddoelpunt maakte hij op 9 oktober 2004 tegen Macedonië. Als Kuyt wordt opgenomen in de selectie van het Nederlands elftal wordt dit zijn 3e WK.