Gregory van der Wiel

Gregory van der Wiel (geboren op 3 februari 1988 te Amsterdam) is een Nederlandse rechtsback die op dit moment bij Paris-Saint Germain speelt. Voorheen was hij zes seizoenen actief bij de landskampioen, Ajax. Hier veroverde hij twee maal het landskampioenschap en twee KNVB-bekers.

Clubvoetbal

AFC Ajax
Gregory van der Wiel begon met voetballen bij amateurclub RKSV DCG. Al snel werd hij gescout door Ajax. Hij doorliep de gehele jeugdopleiding van Ajax en sloot begin 2006 aan bij Jong Ajax. Al snel volgde zijn debuut in het eerste van Ajax: op 17 maart 2007 maakte hij zijn officiële debuut voor Ajax. In de zes seizoenen die hij voor Ajax speelde speelde hij zich vast in de basis en werd hij de rechtsback van Ajax. In het seizoen 2009-2010 werd hij verkozen tot ‘Talent van het Jaar’, waarna verschillende topclubs voor hem in de rij stonden. Toch bleef hij bij Ajax, en verkaste in 2012 naar Paris-Saint Germain.

Paris-Saint Germain
Op 1 september 2012 maakte Gregory van der Wiel de overstap naar Paris-Saint Germain. De club uit Parijs betaalde zo’n zes miljoen voor de verdediger. In het eerste seizoen zit Van der Wiel vaak op de bank, omdat aanvoerder Christopher Jallet ook op de rechtsbackpositie speelt. Het eerste seizoen werd hij direct kampioen van Frankrijk, maar speelde hij slechts 22 wedstrijden, vooral als invaller. Het tweede seizoen ging het veel beter van Gregory van der Wiel. Hij startte vanaf het begin van het seizoen in de basis en werd opgenomen in het sterrenteam 2013 van de Franse krant L’Equipe. Op 19 januari 2014 speelde hij zijn 50e wedstrijd voor Paris-Saint Germain.

Interlandcarrière

Door zijn goede prestaties bij Ajax viel hij op bij toenmalig bondscoach Bert van Marwijk: hij maakte op 11 februari 2009 daarom ook zijn debuut bij Oranje. Na een aantal sterke wedstrijden groeide hij uit tot vaste rechtsback van het Nederlands elftal. Hij speelde daarom ook mee op het WK 2010, waar hij op 22-jarige leeftijd de finale tegen Spanje speelde. Daarnaast speelde hij ook op het EK 2012 in Polen en Oekraïne.

Op 25 september 2013 werd van der Wiel voor de eerste keer na het EK 2012 en sinds zijn vertrek naar Paris Saint-Germain door de nieuwe bondscoach Louis van Gaal opgeroepen tot een (voor)selectie van het Nederlands elftal. Wegens blessures werd hij door de bondscoach niet sterk genoeg geacht om deel uit te mogen maken van het Nederlands elftal. Inmiddels lijkt Van der Wiel zijn plek terug gewonnen te hebben en is hij weer de vaste rechtsback van Oranje.