Historie WK voetbal

Het WK voetbal, wat eigenlijk het FIFA wereldkampioenschap voetbal heet, is een om de vier jaar terugkerend toernooi tussen de nationale teams die aangesloten zijn bij de FIFA. 31 landenteams plaatsen zich voor het WK door middel van continentale voorrondes, naast het nationale team van het gastland. Het kampioenschap valt in zijn geheel onder toezicht van de Wereldvoetbalbond FIFA.

Het eerste WK voetbal
Voetbal is sinds het begin van de 20e eeuw een erkende Olympische sport. Er werd toen echter nog geen WK georganiseerd, totdat in de tweede helft van de jaren ’20 voetbal niet werd opgenomen als onderdeel van het programma van de Olympische Zomerspelen in 1932.  Daarom stelde 1928 de FIFA-voorzitter Jules Rimet voor om een eigen internationaal toernooi te organiseren, waar de sterkste nationale teams om de titel World Champion zouden spelen. In 1930 was het eerste officiële wereldkampioenschap een feit met als gastland Uruguay, de dubbele olympische titelhouder in die tijd. Dit zou het eerste en enige WK ooit zijn waar de landen werden uitgenodigd door de FIFA om deel te nemen (in plaats van kwalificatie). Geen enkel Europees land melde zich aan voor het WK. De lange reisduur en de hoge reiskosten waren hier de reden voor. Toch wist Jules Rimet vier teams zo ver te krijgen om de oversteek naar Uruguay te maken; België, Joegoslavië, Roemenië en Frankrijk. Hier voegden zich nog 7 teams uit Zuid- en Noord-Amerika bij, waardoor er in totaal 13 deelnemende landen deelnamen. Uruguay zou de eerste officiële World Champion worden.

Oranje op het WK
Het Nederlands elftal heeft tot het grote verdriet van velen nog nooit het wereldkampioenschap gewonnen. Oranje wist wel drie keer de finale te bereiken; in ’74, ’78 en 2010. Hiermee zijn wij het land dat het vaakst de finale wist te halen, zonder het toernooi ooit te winnen.
Het Nederlands elftal wist wel hoge ogen te gooien in andere prijzen die verdeeld worden tijdens het WK. Zo werd Johan Cruijf in ´74 uitgeroepen tot de beste speler tijdens het eindtoernooi, waardoor hij de gouden bal won. Wesley Sneijder werd in deze competitie tweede in 2010. Daarnaast werd Marc Overmars in ´94 de beste speler van het toernooi onder de 22 jaar.

Opvallende WK feiten

  • De top tien best bekeken programma´s bestaat alleen maar uit wedstrijden van Oranje.
  • Tijdens het WK 2010 keken meer Nederlanders naar de halve finale dan naar de finale (12.270.000 vs. 12.215.000).
  • 33% van de mensen die naar de wedstrijden van het WK kijken zijn vrouw.
  • Brazilië wist het vaakst wereldkampioen te worden. Het land won in totaal 5 keer.