Jonathan de Guzmán

Jonathan de Guzmán (geboren op 13 september 1987 in Toronto) is een Nederlandse voetballer en wordt momenteel door Villareal verhuurt aan Swansea City.

Clubvoetbal

Feyenoord
Na zes jaar te hebben gespeeld in de jeugdopleiding van Feyenoord, werd hij in het seizoen van 2005/06 bij de selectie gehaald. Om daadwerkelijk een wedstrijd te mogen spelen met het eerste elftal moest hij nog even wachten tot hij 18 jaar was.

Real Mallorca
In 2010 kreeg hij een driejarig contract bij Real Mallorca. Al na één seizoen werd hij gezien door grote Spaanse clubs en verhuisd dan ook voor €8,5 miljoen naar Villareal.

Villareal CF
op 10 september maakte de Guzmán zijn debuut voor Villareal tegen Sevilla FC. Toen Villareal degradeerde begon de Guzmán te kijken naar opties om ergens andere te gaan voetballen. Dit gebeurde dan ook, op 10 juli 2012 werd de Gusmán voor een jaar verhuurd aan Swansea City

Interlandcarrière
Naast Jong Oranje en het Nederlands elftal speelde de Guzmán al eerder voor Canada -20. Later werd bekend dan de Guzmán Nederlander is geworden en daarom voor Oranje mag spelen. Eind maart 2008 werd de Guzmán geselecteerd voor Jong Nederland. Diezelfde maand werd hij ook opgeroepen voor de voorselectie van het Nederlands elftal. Omdat hij zijn debuut maakte voor Jong Oranje viel hij hiervoor af. Op 6 februari maakte hij dan zijn debuut voor het Nederland elftal.