Klaas-Jan Huntelaar

Klaas-Jan Huntelaar (geboren op 12 augustus 1983 te Voor-Drempt) speelt op dit moment als aanvaller bij Schalke 04. Hij startte als 5-jarig jochie bij amateurclub v.v. H. en K, waarna hij in 1994 werd opgepikt door de Graafschap. Op tienjarige leeftijd tekende hij daar een jeugdcontract en al snel stond hij in de belangstelling van vele clubs. Via PSV, AGOVV, SC Heerenveen, AFC Ajax, Real Madrid en AC Milan kwam hij in 2010 bij Schalke 04 terecht.

Clubvoetbal

AGOVV
Zijn doorbraak kende hij bij AGOVV, toen hij door PSV werd uitgeleend aan de club uit Apeldoorn. Klaas-Jan Huntelaar maakte daar in 35 wedstrijden maar liefst 26 doelpunten en werd zodoende topscorer van de Eerste Divisie. Daarnaast werd hij uitgeroepen tot Nederlands beste voetballer van de Eerste Divisie in dat jaar. Na enkele transfergeruchten van onder andere Roda JC en RBC, vetrok hij voor €100.000 naar SC Heerenveen.

sc Heerenveen
Klaas-Jan Huntelaar vertrok in 2004 naar sc Heerenveen en veroverde daar direct een basisplaats. In zijn eerste seizoen, onder Gertjan Verbeek, speelde hij 31 wedstrijden waarin hij 17 doelpunten maakte. Zodoende wist sc Heerenveen zich de kwalificeren voor de UEFA Cup. AZ en Glasgow Rangers hadden direct interesse in Huntelaar, maar sc Heerenveen vroeg maar liefst zeven miljoen euro: te veel voor deze clubs.

In de winterstop van het seizoen 2004/2005 was een transfer onafwendbaar. Inmiddels waren Ajax en HSV ook geinteresseerd in de veel scorende spits, die voor de winterstop al 17 keer het net wist te vinden. Op 29 december bewandelde Huntelaar de weg van sc Heerenveen naar Ajax: hij werd voor ongeveer negen miljoen euro verkocht. Bij sc Heerenveen speelde Huntelaar 46 competitiewedstrijden waarin hij 33 maal scoorde.

AFC Ajax
Op 8 januari 2006 werd Klaas-Jan Huntelaar in Amsterdam gepresenteerd en tekende hij er een contract van 4,5 jaar. In de tweede seizoenshelft kwam Huntelaar al tot 16 doelpunten. Ook in de jaren daarna liet Klaas-Jan Huntelaar meermaals zijn voeten spreken. In seizoen 2006/2007 maakte hij in 32 wedstrijden 21 doelpunten, het seizoen erna liep hij bijna 1 op 1: 33 doelpunten in 34 wedstrijden. Dit bleef ook bij de topclubs van Europa niet onopgemerkt. In de winterstop van het seizoen 2008/2009, waar hij in 10 wedstrijden alweer 6 keer wist te scoren, vertrok hij naar Real Madrid.

Real Madrid
Real Madrid kocht de spits voor 27 miljoen euro van Ajax. Het bleek echter een misstap in zijn carrière. Hij moest het veelal doen met invalbeurten, tot grote ontevredenheid van Klaas-Jan. In de 20 wedstrijden die hij speelde, veelal als invaller dus, maakte hij toch nog 8 doelpunten. Aangezien hij meer speelminuten wilde maken, vertrok hij al snel bij Real Madrid.

AC Milan

AC Milan wilde de topspits uit Nederland maar al te graag hebben, en lijfde hem in voor zo’n 15 miljoen euro. Maar ook in Milan bleek Huntelaar niet al te gelukkig. Hij moest de strijd aangaan met Inzaghi, Pato, Boriello en Ronaldinho. Zijn onopvallende optredens en hoge transfersom werd leverden Huntelaar een nominatie op voor de Bidone d’Oro, een prijs voor de speler die de teleurstellendste prestatie had geleverd in de Serie A. Aan het eind van het seizoen vertrok hij daarom weer uit Milaan.

Schalke 04
Schalke 04 zag het wel nog zitten in de spits en nam hem voor 14 miljoen euro over. Hij werd de duurste aankoop uit de clubhistorie. Vanaf het seizoen 2010/2011 speelde Klaas-Jan Huntelaar al 93 wedstrijden, en scoorde daarin al 57 keer. Na zijn zware knieblessure liet hij zien een vaste waarde te zien voor de club uit Gelsenkirchen.

Interlandcarrière
Op 16 augustus 2006 maakte Huntelaar zijn debuut voor het Nederlands elftal. In zijn eerste wedstrijd gaf Huntelaar twee assists en scoorde hij twee keer: een succesvol debuut dus. Tot 2014 speelde Klaas-Jan Huntelaar, mede door enkele blessures, 60 interlands en scoorde al 34 keer. Hij leek lange tijd op weg de titel topscorer aller tijden te gaan halen, totdat Robin van Persie hem voorbij streefde.