Louis van Gaal

Louis van Gaal (geboren op 8 augustus 1951 in Amsterdam) is de huidige bondscoach van het Nederlands elftal. Hij zal na het WK in Brazilië aftreden en een nieuwe trainerscarrière beginnen bij Manchester United. Al bij veel clubs was Van Gaal succesvol zoals bij Ajax, Barcelona, AZ en Bayern München, maar als bondscoach vielen de resultaten tegen toen hij zich in zijn eerdere trainers periode van het Nederlands elftal niet wist te kwalificeren voor het WK  in Zuid-Korea/Japan. 

Trainerscarrière

AFC Ajax
Voordat Van Gaal Hoofdtrainer werd van Ajax was hij eerst interim-coach onder Leo Beenhakkers. Toen Beenhakkers vertrok nam Van Gaal de leiding over, dit deed hij van 1991 tot 1997. Onder zijn leiding werden veel prijzen binnen gehaald:
– Driemaal Nederlands kampioen, 1994, 1995 en 1996;
– KNVB-beker, 1993;
– Supercup, 1993, 1994 en 1995;
– UEFA Cup, 1992;
– Champions League, 1995;
– World Cup, 1995;
– Tweede plek Champions League finale, 1996.

Toen Van Gaal zijn trainerschap bij Ajax in 1997 beëindigde, werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

FC Barcelona
In 1997 werd Van Gaal de nieuwe trainer van FC Barcelona als opvolger van Bobby Robson. Al in zijn eerste seizoen behaalde hij al veel prijzen. Voor het eerst in 39 jaar behaalde de club “de dubbel” door zowel landkampioen en bekerwinnaar te worden. Daarnaast wonnen ze de Europese Supercup. Ook in het tweede seizoen werden mooie prijzen en goede spelers binnen gehaald. Ondanks deze goede prestaties kwam Van Gaal onder vuur te liggen. In het derde,en tevens laatste, seizoen ging het mis voor de club en Van Gaal. Er werden geen prijzen gepakt en Van Gaal verklaarde zich solidair met Núñez en per direct zijn contract in te leveren.

AZ
Vanaf het seizoen 2005/06 werd hij trainer van AZ. Al in zijn eerste seizoen wist hij AZ te laten eindigen op een tweede plek. Zijn tweede seizoen leek nog kansrijker en stond zelf eerste op de voorlaatste speeldag. Helaas voor AZ liepen ze het kampioenschap mis door een nederlaag tegen Exelsior en eindigde derde. Dat seizoen, 2006/07 werd hij door spelers en trainers verkozen tot coach van het jaar. Het seizoen daaropvolgend verliep moeizaam en hij kwam onder druk te staat toen AZ in de degradatiezone terecht kwam. Het seizoen erna werd hij eindelijk kampioen met AZ, dit bleek ook het laatste seizoen te zijn voor Van Gaal bij AZ. Er werd interesse getoond uit binnen- en buitenland. Bayern München toonde de meeste interesse en op 13 mei werd een contract getekend.

Bayern München
Vanaf het seizoen 2009/10 was hij Trainer van FC Bayern München. Al in zijn eerste seizoen wist hij al de finale van de Champions League te bereiken, die ze met 2-0 verloren van Inter Milan. Wel won het de DFB-Pokal en op de laatste speeldag van de competitie werd hij landkampioen. Een seizoen later waren de resultaten minder en werd hij zelfs per direct ontslagen.

Nederlands elftal
Eerste trainers periode.
In 2000, na zijn trainerschap bij Barcelona, keerde Van Gaal terug naar Nederland. Hier werd hij Bondscoach van Oranje en moest zich voorbereiden op het WK in Zuid-Korea/Japan in 2002. Tijdens de kwalificatie ronde wist Van Gaal zich met Oranje niet te kwalificeren. Deze uitschakeling wordt gezien als ‘de grootste teleurstelling uit zijn trainersloopbaan’. op 30 november besloot hij op te stappen als bondscoach en hij werd vervangen door Dick Advocaat.

Tweede trainers periode.
Van Gaal werd op 6 juli 2012 voor de tweede keer in zijn trainersloopbaan bondscoach van het Nederlands elftal. De eerste wedstrijd die Oranje speelde onder zijn leiding werd verloren met 4-2 tegen België. Al vanaf het begin van zijn trainerschap bij Oranje liet hij jonge spelers debuteren. Onder Van Gaals leiding wist Oranje zich als eerste van Europa te kwalificeren voor het WK in Brazilië. Dit is voor hem de eerste keer dat hij een landenteam zal begeleiden tijdens een WK. Succes! Van Gaal heeft alvast een voorselectie gemaakt, maar het zal nog even duren voordat de definitieve selectie er is.

Manchester United
Toen hij nog druk bezig was met de voorbereidingen op het WK met Oranje werd hij benoemd tot nieuwe trainer van Manchester United  vanaf seizoen 2014/15. Hij tekende een driejarig contract en kreeg maar liefst 245 miljoen euro ter beschikking om Manchester United te voorzien van nieuwe speler en de club terug op de rails te krijgen.