Michel Vorm

Michel Vorm (geboren op 20 oktober 1983 te IJsselstein) is een Nederlandse keeper die op dit moment onder de lat staat bij het Engelse Swansea City. Hij begon met voetballen bij de amateurclub JSV Nieuwegein. Zijn sterke optredens leverde een overstap naar de jeugdopleiding van FC Utrecht op.

Clubvoetbal

FC Utrecht
In 2005 kwam Michel Vorm voor het eerst bij de A-selectie van FC Utrecht. Door een tekort aan speeltijd en weinig potentie voor het eerste elftal van FC Utrecht, werd Michel Vorm uitgeleend aan FC Den Bosch. Hij debuteerde daar op 12 augustus 2005. Hij speelde 35 wedstrijden in het betaald voetbal voor FC Den Bosch en keerde daarom ook terug bij FC Utrecht.

In het seizoen 2006-2007 maakte hij veel indruk. Van de 34 wedstrijden keepte Vorm er 33. Hij liet hiermee de keepers Joost Terol en Franck Grandel achter zich. In de 33 wedstrijden die hij keepte liet hij slechts 42 ballen door. Hij werd aan het einde van dat seizoen zelfs gekozen tot Speler van het Jaar in Utrecht. Hij speelde daarna vrijwel alle wedstrijden bij FC Utrecht en werd gezien als één van de betere keepers in Nederland. Dat leverde hem in 2011 een transfer naar Swansea City op.

Swansea City
In het seizoen 2011-2012 verdiende Michel Vorm een transfer naar Swansea City. Hij vertrok voor zo’n 1,7 miljoen naar de Welshe club. Michel Vorm tekende daar een contract voor drie jaar. Vorm is in Swansea vaste keeper geworden en wordt door de trainer gezien als één van de belangrijkste spelers van dit team. Hij keepte sinds zijn transfer al 64 wedstrijden voor Swansea City.

Interlandcarrière

Op 3 oktober 2008 werd Michel  Vorm voor het eerst opgeroepen voor het Nederlands elftal. Henk Timmer en Maarten Stekelenburg waren beiden geblesseerd, waardoor er voor Michel Vorm een plekje in de selectie was. Hij kwam echter niet tot spelen. Zijn debuut maakte Vorm op 19 november 2008, in de vriendschappelijke interland tegen Zweden. Daarna maakte Vorm deel uit van de selectie op het Wereldkampioenschap voetbal 2010 in Zuid-Afrika. Hier kwam hij niet aan spelen toe. Vorm maakte tevens deel uit van de selectie die deelnam aan het EK voetbal 2012 in Polen en Oekraïne, waar Oranje in de groepsfase strandde. Vorm kwam tijdens dit toernooi niet in actie.