Robin van Persie

Robin van Persie (6 augustus 1983, geboren te Rotterdam) is een Nederlandse voetballer, die op dit moment bij Manchester United speelt. Normaliter speelt hij als centrum- of schaduwspits. Robin van Persie begon zijn voetballoopbaan bij het kleine broertje van Feyenoord: SBV Excelsior. Hij verruilde in 2004 Feyenoord voor Arsenal FC, waar hij sinds de start van het seizoen 2011/2012 aanvoerder was. In augustus 2012 verruilde hij Arsenal voor ongeveer 25 miljoen euro voor Manchester United.

Clubvoetbal

Feyenoord
Robin van Persie begon zijn voetballoopbaan op vierjarige leeftijd bij SBV Excelsior, waar hij op zijn dertiende levensjaar vertrok. Hij verruilde de ene club uit Rotterdam voor de andere: Feyenoord. Daarna ontwikkelde Robin van Persie zich snel. Op 3 februari 2002, op achttienjarige leeftijd, maakte hij zijn debuut in de Eredivisie tegen Roda JC. Dat seizoen werd direct een hoogtepunt: hij wist met Feyenoord de UEFA Cup te winnen, van Borussia Dortmund. Daarnaast werd hij uitgeroepen tot talent van het seizoen 2001/2002.

Arsenal
Door zijn gedrag lag Robin van Persie niet zo goed bij de technische staf van Feyenoord, dat hem in de zomer van 2004 verkocht aan het Arsenal van Arsène Wenger. Hier maakte hij op 8 augustus zijn debuut, en er zouden nog vele wedstrijden volgen. Na enkele succesvolle seizoenen werd hij in 2011, na het vertrek van Cesc Fabregas, de nieuwe aanvoerder van Arsenal. Op 4 juli 2012 maakte hij echter bekend zijn contract bij Arsenal niet te verlengen.

Manchester United
In de zomer van 2012 nam Manchester United de aanvaller voor zo’n 32 miljoen euro over van Arsenal en tekende een contract voor 4 seizoenen. Hij kwam hiermee onder vuur te liggen bij de aanhang van Arsenal. In het seizoen 2012/2013 werd hij met Manchester United direct kampioen van de Premier League. Van Persie kroonde zich daarnaast voor de tweede keer tot topschutter van de Premier League. Het seizoen 2013/2014 loopt voor Robin van Persie iets minder succesvol.

Interlandcarrière

Robin van Persie debuteerde op 4 juni 2005 in het Nederlands efltal. In zijn tweede interland, op 8 juni, scoorde hij direct zijn eerste doelpunt. Na enkele succesvolle jaren speelde hij op het WK 2010 een iets minder toernooi, waarin hij slechts 1 keer scoorde. Toch kwam het Nederlands elftal tot de finale van het WK, maar werd het verslagen door Spanje.

Op 2 september 2011 wist Robin van Persie als eerste Nederlanders ooit vier keer te scoren in een wedstrijd, sinds Marco van Basten in 1990. Hij scoorde hierdoor zijn 22e, 23e en 24e doelpunt in het shirt van Oranje. Hier zou het niet bij blijven. Op 11 oktober 2013 verbeterde hij namelijk het record van Patrick Kluivert (40), door zijn 41e doelpunt te scoren. Hiermee werd hij topscorer allertijden voor Oranje.

Oranje-international Van Persie