Veiligheid in Brazilië

Het is algemeen bekend dat het criminaliteitscijfer in Brazilië erg hoog is, vooral in de grote steden. Met het WK 2014 in het voorruitzicht wordt er veel ondernomen om criminaliteit tegen te gaan. Ondanks deze maatregelen is het toch belangrijk om zelf je gezonde verstand te gebruiken om zo je eigen veiligheid in Brazilië te garanderen. 

Neem bijvoorbeeld geen grote bedragen geld mee de straat en loop ook niet rond met een gloednieuwe Canon-camera om je nek. Het bezoeken van de Favela’s is ook geen goede idee zonder begeleiding. Probeer niet als toerist op te vallen maar kleed je eenvoudig. Gebruik bijvoorbeeld een boodschappentas van een Braziliaanse supermarkt om de spullen die laten zien dat je toerist bent, mee te nemen.

Probeer ook in de centrale zones van de stad te blijven en ga niet alleen naar de buitenwijken. Breng je een bezoek aan Rio de Janeiro? Ga dan nooit naar het strand op de Copacabana buiten de drukke tijden. Zorg ervoor dat duur uitziende spullen niet makkelijk te zien zijn tijdens je reis.

Daarnaast is het ook aan te bevelen om een fotokopie van je paspoort te maken. Dan kun je het origineel achter slot en grendel achterlaten op je verblijfplaats. Dit is vooral aan te bevelen wanneer je naast het bezoeken van een speelstad nog wil verder door Brazilië wilt reizen. Wil je een toeristische trekpleister bezoeken? Ga dan met een groep of gids.

Ben ook zakkenrollers te slim af door een los biljet van bijvoorbeeld 20 Real in je broekzak te houden. Hierdoor is een zakkenroller snel tevreden en neemt hij de benen, zonder dat jij meer kwijt raakt of in grotere problemen komt. Bij je verblijfplaats kun je altijd informeren waar je wel of niet veilig naar toe kunt gaan.

Als laatste adviseren wij om geen consumpties van onbekende aan te nemen. Het kan gebeuren dat de aanbieder je probeert te drogeren om je vervolgens te kunnen beroven. Gebruik dus je gezonde verstand voor je eigen veiligheid in Brazilië en probeer problemen te voorkomen!