Wesley Sneijder

Wesley Sneijder (9 juni 1984, geboren te Utrecht) is een centrale middenvelder die op dit moment in Istanbul, bij Galatasaray speelt. Zijn voetbalcarrière begon hij bij de amateurclub DOS, waar hij in 1991 opgepikt werd door AFC Ajax. Hij doorliep daar de jeugdopleiding en debuteerde op 2 februari 2003 bij Ajax 1. Na Ajax speelde hij voor Real Madrid, Internazionale en Galatasaray.

Clubvoetbal

AFC Ajax
Sneijder werd op 7-jarige leeftijd gescout door Ajax en doorliep daarna de gehele jeugdopleiding. Op 2 februari 2003 debuteerde hij voor het eerst in het eerste van Ajax. Na 2,5 maand maakte Wesley Sneijder zijn eerste doelpunt in het shirt van Ajax, in de uitwedstrijd tegen NAC Breda. Hij groeide in zijn eerste jaar al uit tot de vaste “nummer 10” van Ajax.

Daarna ging het steeds beter met Wesley. Hij scoorde aan de lopende band en werd in het seizoen 2006/2007 in verband gebracht met Valencia, dat een bod deed van 16 miljoen euro. Ajax weigerde en verhoogde het bod naar 30 miljoen. Aan het einde van dat seizoen toonde Real Madrid interesse en kaapte hem voor zo’n 27 miljoen euro weg.

Real Madrid
In Madrid tekende Wesley een contract voor vijf jaar. Met de transfer was zo’n 27 miljoen euro gemoeid, waardoor hij de op 3 na duurste Nederlandse voetballer ooit werd. Op 15 augustus van dat jaar maakte hij zijn debuut voor Real Madrid, in een oefenwedstrijd. In zijn eerste competitiewedstrijd, tegen stadsgenoot Atlético Madrid, maakte hij de winnende treffer (2-1). Aan het eind van het seizoen 2008/2009 drong het bestuur aan op een vertrek van Wesley Sneijder.

Internazionale
Op 26 augustus 2009 nam Internazionale Wesley Sneijder over, voor zo’n 15 miljoen euro. Hij tekende een vierjarig contract in Milaan. In zijn eerste seizoen won hij met Inter de nationale competitie, de beker en de Champions League. Het seizoen daarna kende Sneijder ook nog een geweldig seizoen, waarna het iets bergafwaarts ging. In de winterstop in het seizoen 2012/2013 vertrok Sneijder.

Galatasaray SK
Galatasaray wilde Wesley Sneijder graag hebben en nam hem op 22 januari 2013 voor zo’n 7,5 miljoen euro over. Hij tekende in Istanbul een contract voor 3,5 jaar, waar hij ongeveer 4 miljoen op jaarbasis zou gaan verdienen.

Interlandcarrière

Wesley Sneijder debuteerde op 30 april 2003 in het Nederlands elftal, nadat hij zo’n twee maanden in de basis van Ajax speelde. Tot op heden speelde Wesley Sneijder 97 interlands voor het Nederlands elftal. Daarin scoorde hij 26 keer. Vijf doelpunten daarvan scoorde hij in het succesvolle eindtoernooi in Zuid-Afrika (WK 2010), waarin Oranje de finale tegen Spanje verloor.

Wesley Sneijder werd op 14 augustus 2012 zelfs aangesteld als nieuwe aanvoerder van het Nederlands elftal. Helaas voor Wesley bleef hij dit nog geen jaar. Op 7 juni 2013 moest hij de band namelijk alweer afstaan aan Robin van Persie, omdat bondscoach Louis van Gaal vond dat hij fitter moest worden. Hij kende namelijk een zeer teleurstellend seizoen en Louis van Gaal was niet tevreden over hem. Op dit moment is hij er weer helemaal bij en zal hij er op het WK 2014 naar alle waarschijnlijkheid weer bij zijn.