Van der Poel
Foto: ANP

Mathieu van der Poel is in Australië veroordeeld voor het aanvallen van twee meisjes in een hotel in Sydney, meldt de NOS. Van der Poel heeft van de rechter een boete van 1.500 Australische dollar, omgerekend ruim duizend euro. De advocaat van Van der Poel gaf wel aan in hoger beroep te gaan, in de hoop op vrijspraak.

Initieel stond de rechtszaak gepland voor dinsdag, maar werd op verzoek van de advocaat van Van der Poel een dag vervroegd. Op die manier kan de 27-jarige renner deze ochtend gewoon zijn vlucht naar huis nemen.

Van der Poel werd aangeklaagd wegens common assault. Dat is een aanval ‘waarbij het slachtoffer geen letsel wordt toegebracht of waarbij de verwondingen van voorbijgaande aard of onbeduidend zijn’, luidt het in een toelichting op de site van een advocatenkantoor in Sydney gespecialiseerd in straf- en familierecht. ‘De aanklacht vereist in feite niet het gebruik van fysiek geweld. Het kan ook bedreigingen met geweld zonder fysiek contact omvatten als de bedreiging het slachtoffer bang maakt voor dreigend letsel’.

Van der Poel verklaarde de meisjes niet te hebben aangeraakt.