Tijdens een WK of EK kijken opeens veel meer mensen naar voetbal dan normaal. Mensen gaan zich betrokken voelen bij hun land en supporten uitbundig mee. Er zijn dan ook verschillende soorten fans te omschrijven.
1. De statistiek fan
Iedereen kent hem/haar wel, de fan die alles onderbouwt met berekeningen en kansen over wie er gaat winnen etc. Geen andere mening telt dan zijn statistisch onderbouwde mening. Als blijkt dat het toch niet helemaal klopt wat hij zei, wordt ook dit weer goed gepraat met berekeningen etc.
2. De té betrokken persoon
Ook dit is een bekende. Vooral tijdens de grote toernooien als EK’s en WK’s zien we deze naar buiten komen. Alles, maar dan ook alles draait om het voetbal en kijkt iedere wedstrijd alsof er niks anders meer bestaat.
3. De beginner
Deze kan leuke momenten veroorzaken, allerlei dingen roepen die er in hem/haar naar boven komen en dan voor geen meter kloppen. Er kan ook een combinatie ontstaan van beginner en té betrokken. Dit komt vaak voor bij vrouwen. Terwijl er nog niks aan de hand is wordt er al geschreeuwd.
4. Fan van voorouders
Iemand waarvan de opa of oma voor de helft uit een ander land komt, is opeen heel fanatiek voor dat land. Normaal wordt er nooit over gesproken, maar nu opeens zijn ze helemaal in to dat land.
5. De fan die meer drinkt dan voetbal kijkt
Gezellig een biertje op de bank of in het café is niks mis mee, heel leuk zelfs. Er zijn figuren bij die hier geen limit in kennen en tijdens deze events zich ongegeneerd vol laten lopen. Soms levert dit leuke momenten op.
6. Schoonheidsfan
Er zijn ook fans die het eigenlijk niet veel scheelt wie er wint of verliest. Ze kijken alleen maar hoe leuk de voetballer er bij lopen en of er nog nieuwe haar trends in opkomst zijn. In het begin leek het erop dat voornamelijk vrouwen hiermee bezig waren, maar ook steeds meer mannen maken zich hier schuldig aan.
7. Aandachtszoeker
Deze fans tref je voornamelijk in grote steden waar door massa’s mensen voetbal wordt gekeken. De gedacht hier is “ik moet zoveel mogelijk opvallen”. Dit wordt dan gedaan door de hele verkleedkast uit te halen en het hele gezicht te schminken.
8. De ‘heb ik ook ooit….’ fan
Deze fan onderbouwt zijn argumenten met dat hij zelf ook ooit zoiets heeft meegemaakt of op hoog niveau heeft gevoetbald (weinig mensen herinneren zich dit).
9. De pessimist
De fan die er HE-LE-MAAL niks aan vindt. Al dat gevoetbal stoort alleen maar mijn dagelijkse TV-planning. Daarnaast wordt er gezegd dat hij/zij zelf de sport veel beter zou doen.