Raymond van Barneveld - Michael van Gerwen

De wedstrijd waar iedereen naar uit gekeken heeft: de halve finale tussen Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen. Van Gerwen en Van Barneveld speelden vorig jaar op het WK ook al tegen elkaar. Toen was de 49-jarige Hagenees, in een bloedstollende partij, met 4-3 te sterk voor Van Gerwen.

Geweldige finishes
De eerste leg was niet geweldig, maar Van Barneveld zette meteen de toon met een 107 finish. Hij overtrof het in de tweede leg zelfs door 131 uit te gooien en direct erna een 180 op het scorebord te zetten. Uiteindelijk maakte ‘Barney’ het af met een 96 finish en de eerste set met 3-0 binnen te halen.
Van Gerwen kwam voortvarend uit de pauze en pakte de eerste leg met een 121. Het niveau steeg met de pijl en zeker Barney liet dat keer op keer zien. De Hagenees brak Van Gerwen zelfs met een 160 finish, maar het was Van Gerwen die de set binnenhaalde. Wat een niveau!

Recordaantal 180’s op WK
Het niveau bleef de twee sets erna extreem hoog. De derde set, die Van Barneveld mocht beginnen, werd met 3-1 gepakt door Van Gerwen. Echter, Barney antwoordde passend en brak in de eerste leg de nummer 1 van de wereld meteen terug: 8 pijlen op de dubbels, 8 raak. In het begin van de vierde set werd eveneens het recordaantal 180’s (654 stuks) op een WK verbroken.

In de vijfde set regende het 180’s: vier opeenvolgende legs waren binnen 10 of 11 darts uit. Hierdoor stegen de gemiddelden naar recordhoogten. Michael van Gerwen sloot set 5 af met ruim 116 gemiddeld, Raymond van Barneveld met 112.

Van Gerwen stoomt door en lijkt nieuw record te pakken
‘De kale sloopkogel’ had de vorm te pakken en gooide ene na de andere 180. Na de 2-2 in sets door Van Barneveld, pakte van Gerwen zeven van de laatste negen legs. Het all-time record van het hoogste gemiddelde ooit staat op naam van Phil Taylor: 111,2. Na zeven sets stond Van Gerwen op een gemiddelde van 115,65.

Ook in set nummer acht bleef Van Gerwen domineren en liet hij Van Barneveld, die ook een fenomenale partij gooide, vrij kansloos. Van Gerwen pakte de achtste set met 3-1 en won met 6-2: hij gaat met een recordgemiddelde van 114,1 naar de finale.