Oranje dames

In het Stade de Lyon kunnen de Oranje Leeuwinnen zich vanavond tot beste ploeg van de wereld kronen. Om 17:00 uur wordt er afgetrapt in de finale van het WK, tegen regerend wereldkampioen én recordkampioen Verenigde Staten.

Na de overwinning in de halve finale op Zweden kopt het Duitse Bild: ‘Holland gewinnt Spiel um Platz zwei’ en daarmee insinueerde het dat Nederland kansloos is tegen het oppermachtige Verenigde Staten.

Een beetje provocerend natuurlijk, maar de Leeuwinnen zelf zullen het óók lezen. De primaire reactie als het over de finale gaat, met afstand de grootste wedstrijd die ze in hun leven hebben gespeeld: als dat maar geen 5-0 wordt. Zeker aangezien Amerika hun wedstrijden altijd volle bak starten.

Toch ziet de 26-jarige Merel van Dongen kansen: “Ze beginnen steeds als een tornado, in de hoop dat ze snel scoren. Daarna schakelen ze een tandje terug. En zo schakelen ze steeds op en af. Wij zijn de underdog, maar Amerika is ook niet onverslaanbaar. Als ik zie hoe zij de ruimte in hun rug verdedigen, dan liggen daar kansen voor ons.’’