Frank de Boer

Net als in 2008 is het Nederlands elftal al na twee groepswedstrijden zeker van de volgende ronde op het EK, na de 3-2 winst op Oekraïne en 2-0 overwinning tegen Oostenrijk. Het zorgt ook direct voor de nodige discussie. Dertien jaar geleden besloot bondscoach Marco van Basten immers om zijn elftal voor de derde groepswedstrijd om te gooien, een wedstrijd later lag Oranje uit het toernooi. Moet Frank de Boer hetzelfde doen?

In de VI EK Live schoof analist Kenneth Perez aan, hij haakte in op de woorden van VI’s Martijn Krabbendam. ‘Ik zou wel wat andere spelers aan het werk willen zien. Steven Berghuis traint bijvoorbeeld geweldig. Dit is de kans voor De Boer om Plan B wat uit te diepen. Als je straks moet scoren en terug moet gaan naar drie aanvallers, dat kan je tegen Noord-Macedonië gaan doen.’

Perez kan zich daar niet volledig in vinden; hij zou namelijk altijd de belangrijkste spelers laten staan. ‘Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong, Memphis Depay en Georginio Wijnaldum horen te spelen, de rest is inwisselbaar’. De vraag is wat Frank de Boer gaat doen, maar hij gaf na afloop van de wedstrijd tegen Oostenrijk alvast aan zeker wat wijzigingen door te voeren.