EK elftal tot nu toe

Het EK zit er op en het is tijd om de balans op te maken. Na de groepsfase maakte Juich voor Oranje al een elftal met beste spelers van de groepsfase; nu is het tijd om te kijken naar welke spelers het gehele toernooi uitblonken. Slechts vijf namen komen overeen met het team na de groepsfase. Hierbij het team van het EK, volgens Juich voor Oranje.

Team van het EK

GK: Gianluigi Donnarumma (Italië)

De speler die niet alleen tot beste keeper van het toernooi werd uitgeroepen, maar ook tot beste spelers van het toernooi. Een terechte erkenning van de pas 22-jarige sluitpost, die een geweldig toernooi keepte.

RV: Denzel Dumfries (Nederland)

De Nederlandse rechtsback, die al twee maal wist te scoren, haalt dit elftal uiteraard. Een ware plaag voor de defensies van Oekraïne en Oostenrijk. Helaas voor hem haalde Nederland de kwartfinales niet.

CV: Leonardo Bonucci (Italië)

De leider van de verdediging van Italië, samen met Giorgio Chiellini. Wist in de finale de 1-1 binnen te schieten en bracht Italië daarmee terug in de wedstrijd. De verdediging van Italië stond, mede door hem, als een huis.

CV: Simon Kjaer (Denemarken)

Alleen al voor het feit wat hij flikte in de wedstrijd Denemarken – Finland is een plek in dit elftal waard. Wat een leiderschap straalt deze 32-jarige Deen uit. Wist het met Denemarken tot de halve finale te schoppen.

CV: Giorgio Chiellini (Italië)

Chiellini blonk het hele toernooi uit in onverzettelijkheid. De aanvoerder moest en zou het toernooi winnen; en dat lukte. Zorgde samen met zijn kompaan Bonucci ervoor dat het één van de minst gepasseerde defensies bleef.

LV: Luke Shaw (Engeland)

De man die in de finale, al na 2 minuten, zijn eerste treffer voor Engeland maakte en daarmee het land (tijdelijk) een hoogtepunt bezorgde. De Engelsman miste de eerste twee duels van dit toernooi met een blessure, maar speelde daarna een prima toernooi.

RM: Paul Pogba (Frankrijk)

Heerste, samen met N’Golo Kante, op het middenveld bij Frankrijk en strooide met heerlijke passjes op Mbappé en Benzema. Werd met Frankrijk groepswinnaar in de poule des doods, maar moest na strafschoppen tegen Zwitserland naar huis.

CM: Jorginho (Italië)

De Italiaan straalde rust uit op het middenveld bij Italië. Hij is de dertiende speler ooit die in één jaar de Champions League wint met hun club (Chelsea) en het EK met hun land. Alleen daarom verdient hij een plek in het team.

LV: Granit Xhaka (Zwitserland)

Zwitserland speelde een geweldig toernooi en schakelde Frankrijk in de achtste finales uit na strafschoppen. Moest in de kwartfinale, wederom na strafschoppen, helaas buigen voor Spanje. Xhaka strooide met heerlijke passes op het middenveld.

SP: Romelu Lukaku (België)

Aanspeelpunt in de spits bij de Belgen en met zijn snelheid ongelooflijk belangrijk. Daarnaast beresterk. Topscorer werd hij helaas niet en werd met België door de Europees Kampioen uitgeschakeld in de kwartfinale. Geen schande.

SP: Patrik Schick (Tsjechië)

Werd samen met Cristiano Ronaldo topscorer van het EK 2020 en scoorde, volgens velen, het doelpunt van het toernooi. Schakelde met Tsjechië ook het Nederlands elftal uit.