Kuipers EK

Het EK is voor het Nederlands elftal uitgelopen op een deceptie. Oranje verloor in de achtste finale met 2-0 van Tsjechië. Maar de een z’n dood is de ander z’n brood. Mede omdat Oranje zo snel uit het toernooi verdween, konden scheidsrechters Danny Makkelie en Björn Kuipers een hoofdrol opeisen. En dat leverde Makkelie een halve finale en Kuipers een finale op. En dus ook de nodigde zakcentjes.

Per wedstrijd ontvangen de scheidsrechters op een Europees Kampioenschap minstens €10.000, grensrechters €5.000 en de vierde man €4.000. Per dag kunnen arbiters ook nog eens €200 bijschrijven. Bovengenoemde bedragen zijn gebaseerd op bedragen van het EK 2008, maar zijn volgens bronnen binnen de UEFA nauwelijks gewijzigd.

Dat betekent dat Kuipers tijdens dit EK ruim €50.000 heeft verdiend, inclusief de finale van zondagavond. Voor het fluiten van de vier wedstrijden ontvangt Kuipers dus ongeveer €40.000, maar aangezien hij ook eenmaal vierde man was (Engeland – Kroatië) en dertig dagen aanwezig was op het EK, komt het totaal op €50.000. Makkelie komt met vier wedstrijden als arbiter en een als vierde man net iets lager uit; zijn EK duurde slechts 26 dagen.

Björn Kuipers zal sowieso weinig financiële zorgen hebben. Hij is behalve scheidsrechter ook succesvol ondernemer, met twee supermarkten en een kapperszaak in Oldenzaal. Eind 2019 was het eigen vermogen van zijn overkoepelende BV namelijk 14,9 miljoen euro.