Rapportcijfers Oranje

Het Nederlands elftal heeft zich donderdagavond, tegen een zeer zwak Oostenrijk, verzekerd van groepswinst op het EK. Er werd met 2-0 gewonnen, mede door doelpunten van Memphis en Denzel Dumfries, en heeft daardoor zes punten verzameld. Tijd voor rapportcijfers: Juich voor Oranje beoordeelt spelers van Oranje die minstens een helft mee deden.

Maarten Stekelenburg: 7

Valt weinig op te merken op het spel van Stekelenburg. Moest ruim zeven minuten voor tijd pas zijn eerste redding verrichten.

Denzel Dumfries: 7,5

Opnieuw speelde Dumfries aanvallend een zeer belangrijke rol. Hij versierde de penalty en was wederom zelf trefzeker. Verdedigend kan het soms nog iets sterker.

Stefan de Vrij: 7

“IJzersterk”, noemde Pierre van Hooijdonk de eerste helft van De Vrij. Tweede helft werd het, mede door wisselingen achterin, iets minder sterk. Was zelf nog dicht bij een kopdoelpunt in de 49e minuut.

Matthijs de Ligt: 8,5

De Ligt speelde een weergaloze wedstrijd en was met zijn tackles en verdedigende acties ontzettend belangrijk achterin bij Oranje. Samen met De Jong de man van de wedstrijd.

Daley Blind: 7

Zeer belangrijk in de opbouw van Oranje. Met zijn intelligentie voegt bij voetballend en in de opbouw ontzettend veel toe. Absoluut niet blij met zijn wissel.

Patrick van Aanholt: 6,5

Ook van Aanholt was aanvallend zeker van meerwaarde tegen Oostenrijk. Hoewel niet al zijn acties zuiver waren, stichtte hij toch enkele keren gevaar met goede voorzetten op Wijnaldum en Weghorst.

Marten de Roon: 4,5

De minste Nederlander op het veld. Kreeg na 13 minuten een oliedomme gele kaart, leed veel balverlies en was zeer slordig in zijn passing. Vanaf de tweede helft volledig onzichtbaar.

Georginio Wijnaldum: 5,5

Ook de aanvoerder speelde geen al te gelukkige wedstrijd. Op een aantal moment liet Wijnaldum zeer goed gelden, maar over het algemeen leek het spel aan de middenvelder voorbij te gaan.

Frenkie de Jong: 8,5

Samen met De Ligt de grote uitblinker in dit Oranje. Was ontzettend sterk in zijn passing, maar misschien nog wel sterker in zijn dribbels. Draaide enkele Oostenrijkers volledig dol op het middenveld.

Wout Weghorst: 5,5

Weghorst was vrij weinig betrokken bij het spel van Oranje, hoewel hij probeerde een aanspeelpunt te zijn. Hij stelde Memphis vroeg in de wedstrijd wel in staat de 2-0 te maken, maar de aanvaller miste onfortuinlijk.

Memphis: 6

Depay speelde een wedstrijd van uitersten. Hij opende de score in Amsterdam met een vlekkeloze strafschop en was met een magnifieke steekpass op Donyell Malen essentieel bij de voorbereiding van de 2-0. Miste daarnaast ook enkele levensgrote kansen. Verder te weinig betrokken in het spel van Oranje.