Statistieken EK

Het EK zit er bijna op: komende zondag wordt op Wembley de finale gespeeld tussen Engeland en Italië. Voorafgaand was het al een speciaal EK: een EK in meedere landen en door de coronacrisis een jaar uitgesteld. Maar ook tijdens het EK gebeurden bizarre dingen.

Dit EK gaat namelijk de boeken in als het EK van de eigen doelpunten en gemiste strafschoppen. Woensdagavond, in de halve finale tussen Engeland en Denemarken, was het wederom raak. Simon Kjaer, de aanvoerder van Denemarken, gleed de bal in eigen doel, waardoor het aantal eigen doelpunten dit EK al op 11 komt. De overige tien werden gemaakt door Demiral (Turkije), Szczęsny (Polen), Hummels (Duitsland), Dias en Guerreiro (Portugal), Hrádecký (Finland), Dúbravka en Kucka (Slowakije), Pedri (Spanje) en Zakaria (Zwitserland).

Er worden niet alleen veel eigen doelpunten gescoord dit EK, ook het aantal gemiste strafschoppen is bijna niet meer op twee handen te tellen. Van de eerste vijf strafschoppen op dit EK werden er namelijk al vier gemist. In totaal staat de teller van gemiste strafschoppen op negen, terwijl er in de laatste vijf EK’s (van 2000 t/m 2016) in totaal maar twee penalty’s meer gemist werden.