Oranje Tsjechie

Een aantal weken geleden gaf Nederland geen stuiver voor Oranje op dit EK. Na de groepsfase is de stemming 180 graden omgeslagen en ligt de weg naar de halve finale volgens velen volledig open. De eerste horde in de knock-outfase: Tsjechië. Het zorgt morgen voor een interessante wedstrijd, maar een gemakkelijke klus gaat het zeker niet worden.

Laten we beginnen met de eerste wedstrijden van Oranje in de knock-outfase van de laatste vier eindtoernooien. In het WK van 2010 en 2014 wist het Nederlands elftal nipt te winnen. Op het WK 2014 werd Mexico met 2-1 verslagen, na een 1-0 achterstand. In 2010 moest Slowakije het toernooi verlaten, maar was de wedstrijd van Oranje alles behalve sprankelend. Op het EK 2008 en het WK 2006 vond Nederland zijn Waterloo in de achtste finales, tegen resp. Rusland (3-1) en Portugal (1-0).

Het beeld is duidelijk: gemakkelijk waren de laatste achtste finales van Oranje niet. Als er al gewonnen werd, was het nipt. Maar Oranje is natuurlijk favoriet, tegen een ploeg zonder grote namen en spelers bij topclubs. Een stug team, dat is het zeker. Met het overleven van de poulefase is voor de Tsjechen het EK al geslaagd.

“We moeten dit duel hetzelfde benaderen als een topwedstrijd”, liet Wijnaldum weten. Met andere woorden: het is geen Frankrijk of Italië, maar zo moeten we het wel gaan zien. Onderschatting is namelijk het grootste risico.