Over een week gaat het dan echt beginnen: de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De Nederlandse sporters zijn er klaar voor, maar de stad Rio lijkt er allerminst klaar voor. De problemen in de stad stapelen zich op.
Zeilen in drijvend afval
Het lijkt erop dat de zeilers, met als Nederlandse hoop Marit Bouwmeester, door het drijvend afval en andere menselijke resten moeten gaan varen. Men probeert de Baai van Guanabara met man en macht schoon te krijgen, maar het lijkt onbegonnen werk. De stad Rio en zeventien anderen gemeenten storten hun afval namelijk in de baai, dus het lijkt dweilen met de kraan open.
Rio de Janeiro gaf in het bidbook aan dat het water bij de start van de Olympische Spelen voor ruim 80% schoon zou zijn, maar dat lijkt dus niet te lukken. Daarnaast kwamen de Spelen slecht in het nieuws toen er een lichaam op het strand aanspoelde.
Politieke en financiële crisis
Er heerst een flinke politieke en financiële crisis in Brazilië en deze slaat flink om zich heen. De Olympische Spelen heeft hierdoor niet echt prioriteit en dat is te merken aan de Braziliaanse bevolking. Ruim de helft van de bevolking is tegen het organiseren van de Spelen, zo gaf de krant Falho de São Paulo aan. Dit percentage lag een flink stuk lager in 2013 – nog geen 25% -, toen men de Spelen binnenhaalde.
Het bestrijden van de financiële problemen is voor de meeste Brazilianen belangrijker. Het organiseren van de Olympische Spelen zou hierbij niet helpen, het heeft het land meer geld gekost (11,6 miljard euro) dan het in de komende periode zou gaan opbrengen.
“Amateuristische IS-aanhangers”
Ruim een week geleden werden er tien leden van een bende, die banden heeft met IS, opgepakt. Zij werden ervan verdacht terroristische aanslagen te willen plegen gedurende de Olympische Spelen. De tien werden al sinds april in de gaten gehouden door de ordediensten. Ze maakten deel uit van een groep die zich “verdedigers van de sharia” noemde.
Zika-virus
Ook het Zika-virus is nog altijd een probleem in Zuid-Amerika. De vraag blijft of Brazilië wel veilig is voor zowel de sporters als supporters. In mei werden er door doktoren verschillende brieven naar het WHO (World Health Organization) geschreven, met de eis de Spelen af te gelasten. Hier werd echter geen gehoord aan gegeven.
Volgens experts is het risico namelijk niet zo groot. Desalniettemin zijn er enkele sporters die verstek laten gaan, waaronder golfer Jason Day en tennissers Milos Raonic en Tomas Berdych.
Doven van Olympisch Vuur
De onvrede over de Olympische Spelen uit zich de laatste weken ook in een paar aanvallen op het Olympische vuur. Toen het vuur in etappes naar Rio de Janeiro werd gebracht, probeerden enkelen het vuur met een brandblusser te doven.