Yuri van Gelder per direct naar huis

NOC*NSF heeft turner Yuri van Gelder maandag op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro per direct naar huis gestuurd. De Brabander verliet het olympisch dorp zonder toestemming en nuttigde alcohol. Nadat de Nederlander te horen kreeg dat hij in de finale aan de ringen stond heeft hij het Olympisch dorp verlaten en keerde hij pas in de vroege ochtenduren terug.

Van Gelder mist daardoor de finale aan de ringen, waarvoor hij zich zondag als achtste had geplaatst. Hij was in Rio bezig aan zijn eerste Spelen. De turner miste in 2008 de Spelen omdat hij als nummer twee van de WK geen wildcard kreeg. In 2012 mocht Van Gelder niet meedoen nadat hij een schorsing wegens cocaïnegebruik had uitgezeten.

De turner gaf toe dat hij tijdens zijn verblijf buiten het dorp alcohol heeft gedronken. De ploegleiding van de KNGU heeft de staf van het Nederlands team geïnformeerd over het wangedrag van Van Gelder. In overleg met de KNGU is besloten Van Gelder terug te trekken uit het olympisch turntoernooi.

‘Moeilijke beslissing’

Chef de mission Maurits Hendriks sprak van een ‘moeilijke beslissing.’ “Ik vind het vreselijk voor Yuri, maar dit gedrag is ontoelaatbaar. Dat hoort niet bij deelname aan de Olympische Spelen of welk sportevenement dan ook. Sportief is dit een aderlating, maar bij een dergelijke overtreding van de geldende waarden binnen TeamNL hebben we geen andere keuze.”