WK 2022 Qatar

Het WK 2022 werd in 2010 toegewezen aan Qatar. Over het algemeen werd daar redelijk sceptisch over gedacht. Niet alleen heeft Qatar een gebrek aan infrastructuur en voetbaltraditie, de mensenrechten en aantijgingen van omkoperij werden ook niet al te positief opgevangen. Vandaar dat Qatar het meest omstreden WK-gastland ooit zal worden.

Bijna 6 jaar later, wanneer het WK in Qatar snel nadert, zijn de meeste vragen nog (steeds) niet beantwoord. En het lijkt steeds erger te worden.

1. Een agentschap voor mensenrechten schat dat zo’n 4.000 werknemers in de bouw van WK-gerelateerde infrastructuur zullen sterven. De International Trade Confederation meldde dat zo’n 1.200 arbeidsmigraten uit Nepal en India in Qatar zijn omgekomen sinds het land de verkiezingen voor het WK 2022 in 2010 won. Qatar en de FIFA hebben onlangs een nieuw protocol voor de mensenrechten opgesteld om om te gaan deze beschuldigingen.

2. Er zijn verschillende beschuldigingen van omkoperij. De 10-jarige dochter van een, in ongenade gevallen, FIFA ambtenaar, die voor Qatar stemde, ontving een jaar na de stemming naar verluidt zo’n $3.400.000. Ricardo Teixeira uit Brazilië, voormalige lid van FIFA, trad in 2022 te midden van aantijgingen tot omkoperij af. Het verhaald werd beaamd door ex-Barcelona voorzitter Sandro Rosell.

3. Een ander FIFA-lid, Jack Warner, kreeg naar verluidt zo’n $2.000.000 van een bedrijf uit Qatar, nadat hij op Qatar had gestemd. Jack Warner, die eerder al eens werd betrapt op tape bij het aannemen van steekpenningen, werd in 2011 voor het leven verbannen door de FIFA ethische commissie. De FBI onderzoekt momenteel de betalingen aan Warner en zijn familie.

4. Qatar maakt naar verluidt gebruik van ” moderne slavernij ” om de infrastructuur rondom het WK op te bouwen. The Guardian, een Engelse krant, had onlangs een grote reportage over mishandelingen van Nepalese migranten in Qatar. De werknemers – van wie sommigen werken aan de geplande stad die gastheer wordt van de WK-finale – beschuldigden hun werkgevers van roerende betalingen, het werken in de hitte zonder water, het leven in smerige kampen en het in bezit houden van hun paspoort. Van juni tot augustus 2013, stierven minstens 44 Nepalese werknemers aan de bouw in Qatar, meldde de Guardian.

5. Hartje zomer is het in Qatar vaak boven de 45 graden Celcius, dus het WK wordt in de winter gespeeld. Tijdens de bidding zei Qatar dat het WK in de zomer zou plaatsvinden, maar iedereen week van dat idee is af. Het WK voetbal van 2022 in Qatar wordt daarom definitief in de wintermaanden november en december gehouden. De finale zal plaatsvinden op 18 december.

6. Inclusief de infrastructuur gaat het WK in Qatar zo’n $200 miljard kosten. Vier keer zoveel als de Olympische Spelen in Sotsji. De kosten zijn al zo hoog geworden dat er slechts 8 van de 12 WK-stadions gebouwd worden.

7. Homoseksualiteit is illegaal in Qatar. Hoewel Qatar meer liberaal is dan veel andere Midden-Oosterse landen, heeft het nog steeds strenge anti-homo wetten. FIFA-voorzitter Sepp Blatter raadde homoseksuele mannen die naar het WK zouden willen gaan aan “zich te onthouden van alle seksuele activiteiten”.

8. Niet alle WK-stadions zijn af. Sommige WK-stadions moeten nog helemaal gebouwd worden. Zoals we zagen bij Sotsji, is het bouwen van zo’n stadions een dure en onvoorspelbare opdracht.

9. Speelsteden van het WK 2022 bestaan nog helemaal niet. Qatar heeft niet alleen de stadions voor het WK nog niet af. Hele steden ontbreken nog en moeten nog vanaf 0 gebouwd worden. De stad waar de finale gespeeld gaat worden, Lusail City, bestaat nog niet eens.

10. De futuristische stadions die Qatar beloofde te bouwen, inclusief airconditioning, zijn vrijwel onmogelijk te bouwen. Qatar beloofde zeer speciale stadions die ongekende koeltechnologieën zouden hebben, zodat zij het WK zouden mogen organiseren. Maar nadat ze de bidding gewonnen hadden, werd dat plan direct in de prullenbak gegooid. Volgens ESPN, het architectenbureau dat deze stadions zou bouwen, zei dat het systeem veel te duur en niet duurzaam zou zijn.

11. Als het WK in de winter gespeeld wordt, worden Europese competities door elkaar gegooid. Voor veel bedrijven staat er bij Europese competities meer op het spel dan bij het WK. Hoewel het WK het grootste mondiale eindtoernooi is, zal het stilleggen van de Premier League, Bundesliga en Primera Division catastrofaal zijn.

12. De FIFA moet dan heronderhandelen over alle tv-contracten. De FIFA houdt in het geheim gesprekken met tv-zenders uit de hele wereld in het geval het WK in de winter plaatsvindt. Fox betaalde een recordbedrag van $425.000.000 voor de komende twee toernooien in de veronderstelling dat het in de zomer zou worden gespeeld en niet zou botsen met de NFL.

13. Ze zullen waarschijnlijk geen bier in het stadion verkopen. Er zijn slechts enkele hotels en bars waar je alcohol krijgt in Qatar. De rest verkoopt geen alcohol. Ook het bezit van alcohol of openbaar dronkenschap is daar strafbaar. Dit zal een van de soberste WK’s ooit worden.