Gijs de Jong; bezig met video-assistenten

De KNVB is al een tijdje bezig met het inzetten van video-assistenten tijdens wedstrijden en de Nederlandse bond was zodoende op bezoek in New York. Hier heeft de International Football Association Board voor het eerst live getest met het gebruik van video-assistenten. Dit gebeurde in een oefenduel tussen twee jeugdteams.

“Het was indrukwekkend om te zien hoe de Amerikanen geloven in vooruitgang. Dit combineren ze met hard werken en lef”, laat operationeel directeur betaald voetbal Gijs de Jong weten op de website van de KNVB. “Daar voelen we ons in thuis. Ook wij willen het spel eerlijker maken en het voetbal verder ontwikkelen. De invoering van de video-assistent speelt daarbij een grote rol.”

Daarnaast werd er ook een bezoek gebracht aan het grote Replay Center, van de basketbal organisatie NBA. Hier worden videobeelden minutieus bestudeerd ter ondersteuning van de arbitrage. Dit is wegens de hoge kosten (ruim 30 miljoen) nog geen optie voor de KNVB, maar ze hopen in de toekomst wel dezelfde kant op te gaan. Echter, de eerste focus ligt op het uitvoeren van testen met video-assistenten tijdens het toernooi om de KNVB beker.