coëfficiëntenlijst uefa

Met de zege van AZ en het gelijkspel van Ajax heeft Nederland goede zaken gedaan op de coëfficiëntenlijst van de UEFA. Op basis van deze lijst worden de tickets voor de Champions League en Europa League vergeven. Op dit moment staat Nederland 13e op deze lijst; alleen de eerste 12 landen krijgen een rechtstreeks ticket voor de Champions League.

Blijft Nederland 13e, dan moet de kampioen in het seizoen 2018/2019 eerst twee voorrondes spelen voordat het zich kan kwalificeren voor het hoofdtoernooi van de Champions League.

Met de goede prestaties van Ajax en AZ is de jacht ingezet op nummer 12, Zwitserland. Er zijn echter geen Zwitserse teams meer actief in Europa. Om het gat met de Zwitsers te dichten, moeten AZ en Ajax enkele rondes zien te overleven.

Een plek stijgen op de coëfficiëntenlijst wordt echter lastig. Zwitserland heeft op dit moment 32.075 punten; Nederland moet het nu doen met 28.663 punten. Voor een overwinning in Europa krijgt Nederland ongeveer 400 punten; een gelijkspel levert ongeveer 200 punten op.