Komende vrijdag zal er tijdens de WK-loting weer een ‘poule des doods’ worden aangewezen voor het WK 2014 in Brazilië. Er zullen natuurlijk ook een aantal landen zijn die goed weg komen. Na het beschrijven van de zwaarste poules, volgt hier de top-5 zwakste WK-poules ooit.

5. Duitsland, Ecuador, Polen en Costa Rica (WK 2006)
Dit was de eerste WK-poule ooit, waarbij een gastland werd getrakteerd op een verzameling tegenstanders van deze armoedige kwaliteit. Ecuador staat er om bekend nooit goed te presteren op neutraal terrein en moet het bij de kwalificatie hebben van de punten die ze kunnen pakken in het op grote hoogte gelegen Quito. Costa Rica overleefde de voorrondes maar net en Polen ontbrak al decennia spelers van een betekenisvolle kwaliteit op een eindtoernooi. Geen verassing dan ook dat de Duitsers een maximale score wisten te behalen in deze groep.

4. Brazilië, Costa Rica, Schotland en Zweden (WK 1990)
Deze poule bevatte maar één speler die deze groep nog een beetje de moeite waard maakte. Dit was Luis Gabelo Conejo, de Costa Ricaanse doelman keepte een wereldpartij tegen Schotland. Schotland werd traditiegetrouw uitgeschakeld in de eerste ronde. De poule kende daarnaast één van de slechtste Braziliaanse teams ooit. Het land wist telkens met één goal verschil te winnen en werd vervolgens in de tweede ronde uitgeschakeld door Argentinië. Ook Costa Rica wist in de knock-outfase het hoofd niet boven water te houden. Zweden moest het doen met drie nederlagen.

3. Roemenië, Zwitserland, Verenigde Staten en Colombia (WK 1994)
In deze poule was Colombia, na een sterke kwalificatie, de grote favoriet. De nederlagen tegen Roemenië en de Verenigde Staten (waarin Andrés Escobar een eigen doelpunt maakte dat hij met het leven moest bekopen), bracht hier verandering in. Roemenië, de VS en Zwitserland mochten het toernooi wel vervolgen. De Roemenen zouden de kwartfinales weten te bereiken, waar ze via strafschoppen uitgeschakeld zouden worden door Zweden.

2. Japan, België, Rusland en Tunesië (WK 2002)
In 2002 hadden de Belgen geluk, maar Japan wist als groepshoofd de poule overtuigend te winnen. De Belgen kwamen op de tweede plaats door Rusland te verslaan met 3-2. Japan en België kregen vervolgens in de achtste finales klop.

1. Verenigde Staten, Engeland, Slovenië en Algerije (WK 2010)
De poule was vooral zwak, omdat de overlevers direct werden uitgeschakeld in de achtste finales. Hoewel de VS pas na verlenging werd uitgeschakeld door Ghana, werd Engeland met 4-1 teruggestuurd door Duitsland. Om het af te maken, zorgde een dramatische climax ervoor dat ook de Slovenië werd uitgeschakeld: de VS wist in de blessuretijd de winst te pakken tegen Algerije, waardoor de Slovenen naar huis konden.