Vier jaar geleden werd het WK 2010 in Zuid-Afrika gehouden. Veel Nederlanders waren pessimistisch en waren bang dat Oranje niet veel verder zou komen dan de kwartfinale. Toch verliep het WK uitstekend; de poulefase werd gemakkelijk overleefd, waarna het Nederlands elftal het onder andere moest opnemen tegen grootmacht, en één van de topfavorieten, Brazilië. Ook deze wedstrijd werd verrassend genoeg gewonnen en Oranje stoomde door tot de finale. In de finale bleef het lange tijd 0-0, totdat Andrès Iniesta de Nederlandse WK-droom aan diggelen schoot. Nederland keerde met lege handen huiswaarts. Toch was het toernooi in Zuid-Afrika de moeite waard: hier een terugblik op het WK 2010, met schitterende beelden.

POULEFASE

14 juni 2010 – 13:30 uur
Nederland – Denemarken 2-0
De poulefase van het WK 2010 werd door veel Nederlanders als zeer gemakkelijk gezien en de verwachtingen in de poulefase waren dus hooggespannen. Het Nederlands elftal speelde haar eerste wedstrijd van het WK 2010 tegen Denemarken, waar het twee jaar later op het EK 2012 van zou verliezen. De eerste wedstrijd was het spel van Oranje niet veelbelovend, maar toch wist het team van bondscoach Bert van Marwijk redelijk gemakkelijk overeind te blijven. Door een eigen doelpunt van Daniel Agger kwam Oranje net na rust op voorsprong. Een goede wedstrijd was het niet, maar mede door Dirk Kuijt, die voor de 2-0 zorgde, kende Oranje een goed begin van het WK.

19 juni 2010 – 13:30 uur
Nederland – Japan 1-0
Ook voor de tweede poulewedstrijd werden niet veel problemen verwacht. Tegen Japan begon het Nederlands elftal ijzersterk en creëerde het verschillende grote mogelijkheden. Toch bleef een doelpunt in de eerste minuten van de wedstrijd uit. Nederland zette voor rust nog enkele keren aan, maar wist niet de profiteren van het vele balbezit. Na rust greep Oranje Japan direct bij de keel en dat resulteerde in de 48e minuut in het enige doelpunt van de wedstrijd: Wesley Sneijder haalde verwoestend hard uit en liet keeper Narazaki kansloos. Op dat moment was de volgende ronde van het WK reeds zeker, omdat Denemarken van Kameroen wist te winnen.

24 juni 2010 – 20:30 uur
Kameroen – Nederland 1-2
Doordat Denemarken in de tweede poulewedstrijd van Kameroen wist te winnen, was deze wedstrijd voor Nederland niet meer zo heel belangrijk. Het tempo lag daarom erg laag en Oranje wist wederom niet te imponeren. In de 36e minuut brak Rafael van der Vaart, die er door een blessure dit jaar niet bij is, de ban. Op de voorzet van Robin van Persie prikt Van der Vaart de 1-0 binnen. In de tweede helft kreeg Kameroen nog een penalty, waarna het steeds sterker werd. Toch wist Nederland ook deze wedstrijd te winnen. Arjen Robben, die op dat moment net hersteld was van een blessure, viel in en schoot direct op de paal, waarna Klaas-Jan Huntelaar de 1-2 kon binnentikken.

ACHTSTE FINALE

28 juni 2010 – 16:00 uur
Nederland – Slowakije 2-1
Aangezien Nederland poulewinnaar van groep E was, lootte het in de achtste finales de nummer twee van poule F: Slowakije. Iedereen verwachtte in de achtste finales tegen de regerend wereldkampioen Italië te staan, maar omdat Slowakije de laatste wedstrijd won van Italië, speelde Nederland tegen Slowakije. Het tempo van de wedstrijd lag laag en beide teams konden niet overtuigen. Arjen Robben, die na zijn blessure voor het eerst een basisplaats had, scoorde in de 17e minuut van de wedstrijd direct de 1-0. Ook Wesley Sneijder bewees zijn waarde, door zijn tweede doelpunt van het WK 2010 te maken. In de blessuretijd kreeg Slowakije nog een strafschop, maar verder dan 2-1 kwamen de Slowaken niet.

KWARTFINALE

2 juli 2010 – 16:00 uur
Nederland – Brazilië 2-1
Deze wedstrijd staat bij voetbalminnend Nederland in het geheugen gegrift. Op 2 juli krijgt Oranje haar eerste grote test: Brazilië. In de negen eerste ontmoetingen wist Oranje slechts 1 keer te winnen: heel Nederland was bang voor de naderende uitschakeling. Zeker nadat Robinho de Brazilianen al vroeg in de wedstrijd op voorsprong heeft geschoten. In de eerste helft voetbalt Nederland zich redelijk onder de druk uit, maar weet geen vuist te maken. Wat er na rust gebeurde, was daarom voor iedereen een verrassing.  Wesley Sneijder, die zo goed op dreef was, maakte met een hard schot gelijk. Nederland kreeg weer hoop.

Kort daarna volgde een moment dat veel Nederlanders nooit meer zullen vergeten. Arjen Robben neemt een hoekschop en valt op het hoofd van Sneijder, die hem schitterend binnen kopte: 2-1. Wesley Sneijder, bijna de kleinste man op het veld, zette Nederland op een 2-1 voorsprong en haalde zo de halve finale van het WK 2010.

HALVE FINALE

6 juli 2010 – 20:30 uur
Uruguay – Nederland 2-3

Na de geweldige overwinning op Brazilië speelt Nederland in de halve finale tegen een ander Zuid-Amerikaans land: Uruguay. Meer dan 100 miljoen mensen wereldwijd zijn getuige van het mooiste doelpunt op het WK 2010: Giovanni van Bronckhorst, onze aanvoerder destijds, zet Nederland op fenomenale wijze in de 18e minuut op voorsprong. Nog voor rust werd het 1-1 en steeg de spanning iedere minuut. Twintig minuten voor het einde scoort, niemand minder dan, Wesley Sneijder de verlossende 2-1 en nog geen 5 minuten later is het alweer 3-1 door Arjen Robben. Laat in de wedstrijd maakte Uruguay nog de aansluitingstreffer, maar verder dan dat kwam het niet. Nederland ging naar de finale!

FINALE

11 juli 2010  – 20:30 uur
Nederland – Spanje 0-1
De finale, hier moest het gebeuren. Voor de derde keer in de historie stond het Nederlands elftal in de finale van het WK. Het WK 2010 moest hét toernooi worden. In de finale trof Oranje Spanje, die in de halve finale wisten van onze Oosterburen wisten te winnen. Hoe mooi het hele toernooi ook was: de finale van het WK 2010 is voor sommige Oranje-fans nog steeds een grote nachtmerrie. In de 62e minuut schiet Arjen Robben het Nederlands elftal bijna naar de wereldtitel, maar Iker Casillas redde met zijn dikke teen. Uiteindelijk verliest Oranje de finale, door een doelpunt van Andrès Iniesta. Nederland treurt. In 2014 moest het dan maar gebeuren!