‘De finale in Johannesburg!’’ Dat was de meegedeelde doelstelling aan Van Marwijk voorafgaande aan het WK 2010. Voor het aankomende WK voetbal 2014 ligt het verwachtingspatroon echter een stukje lager.

Van Oostveen, directeur van de KNVB, liet namelijk weten dat de doelstelling voor Van Gaal het halen van de halve finale op dit WK voetbal 2014 is. Volgens hem is deze doelstelling perfect te rechtvaardigen. “Die halve finale is een gezonde, beleidsmatige ambitie van een voetballand dat bij de top van Europa zit en bijna altijd bij de beste tien van de wereld hoort”, liet Van Oostveen weten.

“Zonder de paal van Rensenbrink in 1978 en de teen van Casillas in 2010 had Oranje met twee sterren op de borst gelopen. Engeland loopt met de ster van wereldkampioen op het shirt terwijl de bal nooit over de lijn is geweest. Maar als je reëel bent, zie je dat dit Nederlands elftal nog niet zo goed is als in 2010. Wij zijn outsider en kunnen met de vorm van de dag ver komen. Zelfs in een poule met wereldkampioen Spanje. De halve finale is daarom een reële doelstelling.’’ legde de bondspreses uit.

Van Oostveen gaat er in zijn voorspelling echter vanuit dat Nederland óf als eerste eindigt in de poule met Spanje, Chili en Australië, of dat Nederland in de tweede ronde af rekent met Brazilië. Het gastland, dat misschien nog wel meer toe is aan wat internationale erkenning dan Nederland, is namelijk de topfavoriet voor het winnen van Poule A.

Hoewel het halen van de halve finale inderdaad een zware opdracht lijkt, heeft Van Oostveen gelijk dat het in de historie past om goed te presteren op het wereldkampioenschap. Van de negen maal dat Oranje aan een WK deelnam, bereikte het Nederlands elftal drie maal de finale (’74, ’78 en ’10), eenmaal de halve finale (’98), eenmaal de kwartfinale (’94), tweemaal de tweede ronde (’90 en ’06) en heel lang kwam Oranje niet verder dan de eerste ronde (’34 en ’38).