Het Nederlands elftal speelt zaterdagmiddag (13.15 uur) in Genk tegen Japan. Hiermee wordt de voorbereiding op het WK in Brazilië officieel gestart. De opstelling van het Nederlands elftal is reeds bekend. Beide landen plaatsten zich redelijk gemakkelijk voor het WK. Alhoewel het selectiebeleid van Louis van Gaal mensen vaak hun wenkbrauwen deed fronsen, blijkt er niets op de resultaten aan te merken. Volgens de statistieken gaat Nederland ook ‘gewoon’ van Japan winnen.

1. Nederland is goed op neutraal terrein
Het Nederlands elftal heeft alle zes voorgaande oefeninterlands die op neutraal terrein gespeeld werden niet verloren. Van deze zes wedstrijden werden er vier gewonnen en slechts twee gelijkgespeeld. Deze wedstrijden waren ook nog eens vaak tegen sterkere tegenstanders:

Datum Thuis Uit Uitslag
22 mei 1979, Bern Nederland Argentinië 0-0
24 februari 1998, Miami Mexico Nederland 2-3
10 februari 1999, Parijs Portugal Nederland 0-0
4 juni 2000, Lausanne Polen Nederland 1-3
1 juni 2004, Lausanne Nederland Faröer Eilanden 3-0
26 mei 2010, Freiburg Nederland Mexico 2-1

2. Onderlinge ontmoetingen
Nederland en Japan speelden tot nu slechts twee keer tegen elkaar, en beide wedstrijden werden gewonnen door het Nederlands elftal. In 2009 speelde het Nederlands elftal een vriendschappelijke wedstrijd in Enschede tegen Japan. Deze wedstrijd werd met 3-0 gewonnen, door doelpunten van Robin van Persie, Klaas-Jan Huntelaar en Wesley Sneijder. Op het WK van 2010 zat Nederland in dezelfde poule als Japan. Na een slechte wedstrijd won Oranje die wedstrijd, mede door het doelpunt van Wesley Sneijder, met 1-0.

3. Al meer dan een jaar niet verloren
Het Nederlands elftal is de laatste wedstrijden bijna niet te verslaan. De laatste 15 wedstrijden won Oranje er elf en speelde het er vier gelijk. De laatste keer dat Oranje verloor was van België. Van de laatste vijftien wedstrijden verloor Japan er acht, speelde het er twee gelijk en won het er slechts vijf. Het Nederlands elftal is dus zeker in een betere vorm als Japan.

4. Kwalitatief beter
Ondanks het feit dat Robin van Persie, Wesley Sneijder en Klaas-Jan Huntelaar geblesseerd zijn en dus niet meespelen, is de selectie van Oranje significant beter dan die van Japan. Toch heeft Japan enkele goede spelers in het team: Keisuke Honda (ex-VVV, CSKA Moskou), Maya Yoshida (ex-VVV, Southampton), Atsuto Uchida (Schalke) en Shinji Kagawa (Manchester United). Toch mag er vanuit gegaan worden dat het Nederlands elftal kwalitatief beter is dan Japan.