Ronald Koeman maakt Oranje-selectie Nations League bekend

Het EK zit erop en Frank de Boer is bondscoach-af. Dat betekent niet dat de KNVB geen haast hoeft te maken met het vinden van een opvolger: op 1 september staat namelijk de volgende WK-kwalificatiewedstrijd op het programma. Toen Louis van Gaal na het WK van 2014 vertrok, speculeerden wij al over een mogelijke opvolger. Zie jij één van hen Frank de Boer nu opvolgen? (tekst uit 2014)

5. Co Adriaanse
Op dit moment zit Co Adriaanse zonder club en hij heeft reeds aangegeven geïnteresseerd te zijn om de baan van Louis van Gaal over te nemen. Ook in praatprogramma’s zoals Voetbal International werd aangegeven dat Adriaanse geschikt zou zijn als opvolger van Van Gaal bij Oranje. Toch is hij bij de KNVB nog niet de nummer 1.

4. Danny Blind
Danny Blind, die op dit moment assistent van Louis van Gaal bij Oranje is, is een iets minder voor de hand liggende keuze. Alhoewel, zijn naam komt steeds vaker in het lijstje van mogelijke kanshebbers voor. Danny Blind was voorheen succesvol trainer van Ajax en heeft als ex-topvoetballer een sterk verleden. Daarnaast ziet de KNVB graag dat het beleid van Louis van Gaal wordt voortgezet: het gaat immers prima. In 2013 werd er geen enkele wedstrijd verloren.

Echter, het ligt meer voor de hand dat Danny Blind opnieuw de rechterhand van de bondscoach wordt, zodat hij later eventueel zelf de stap naar bondscoach van Oranje kan maken. De namen van Frank de Boer, Dick Advocaat en vooral Guus Hiddink worden daarbij steeds vaker genoemd. Op dit moment verricht Blind veel werk als veldtrainer, en dat lijkt hij bij een nieuwe bondscoach ook te worden.

3. Dick Advocaat

Dick Advocaat is op dit moment (tijdelijk) trainer van AZ. Daarvoor was hij van 1990 tot 1992 al assistent-bondscoach van Oranje, waarna hij tot 1995 al bondscoach van Oranje was. Daarna trainde hij PSV en Glasgow Rangers, waarna hij in 2002 weer bondscoach van Oranje werd. Daarnaast is hij nog bondscoach geweest van de Verenigde Arabische Emiraten, Zuid-Korea, België en Rusland. Ook Advocaat hoeft over ervaring als bondscoach niet te klagen.

2. Ronald Koeman
Zijn naam wordt steeds vaker genoemd gedurende de laatste maanden. Ook Ronald Koemen heeft zelf aangegeven het te zien zitten als oefenmeester van Oranje. Ronald Koeman doet het op dit moment aardig bij Feyenoord en ziet zich zelf als de ideale opvolger van Louis van Gaal. ”Mijn manager (Guido Albers, red.) komt regelmatig mensen van de KNVB tegen”, verklaarde de Feyenoord-coach bij de NOS. “Dan wordt er wel eens een opmerking geplaatst. Dan zeggen ze dat ik kandidaat ben, ja. Dat kan ik ook niet ontkennen.”

1. Guus Hiddink
Een naam die lange tijd niet echt serieus genomen werd als mogelijke nieuwe bondscoach van Oranje: Guus Hiddink. Toch lijkt het erop dat Hiddink de voornaamste kandidaat is om Louis van Gaal op te volgen als bondscoach van Oranje. Aan ervaring heeft Hiddink niet te klagen. Hij was in het verleden al bondscoach van Zuid-Korea, Australië, Rusland en Turkije. In de Telegraaf solliciteerde hij al openlijk op deze vacature. Onder het Nederlandse volk is Hiddink nog altijd zeer populair. Het zou wellicht een mooie laatste klus zijn om Oranje naar het EK 2016 in Frankrijk te leiden.