Achtste finales

Het Nederlands elftal start zondagavond om 18.00 in Budapest aan de achtste finales van dit EK. Het leek heel lang uit te lopen op een wedstrijd tegen Portugal, maar uiteindelijk werd Tsjechië de tegenstander. Volgens analisten ligt hierdoor de weg naar de halve finale open, aangezien de tegenstander in de mogelijke kwartfinale Denemarken wordt. Volgens OptaJohan zouden er slechts vier landen een grotere kans hebben op het winnen van het EK.

Op papier is Oranje favoriet tegen Tsjechië, de nummer drie uit Groep D. Het team van bondscoach Jaroslav Silhavy startte het EK met een 0-2 overwinning op Schotland, door twee doelpunten van Patrik Schick. Tegen Kroatië werd er vervolgens met 1-1 gelijkgespeeld, terwijl op Wembley met slechts 0-1 verloren werd van Engeland. Er is dus absoluut geen ruimte voor onderschatting.

Aan de kant van Oranje is het wegvallen van Luuk de Jong een tegenvaller. De Sevilla-spits raakte in de training geblesseerd aan zijn knie en moest het EK verlaten. Verder is het Nederlands elftal op volle oorlogssterkte. Tsjechië moet het zondagavond stellen zonder Jan Boril. De linksback is door twee gele kaarten geschorst voor de achtste finale.

Vermoedelijke opstelling Nederland: Stekelenburg; Dumfries, De Vrij, De Ligt, Blind, Van Aanholt; De Roon, Wijnaldum, F. De Jong; Malen, Depay.

Vermoedelijke opstelling Tsjechië: Vaclik; Coufal, Celustka, Kalás, Mateju; Holes, Soucek; Masopust, Darida, Jankto; Schick.