Nederland ontloopt poule des doods

De eerste speelronde op het EK zit erop en de eerste wedstrijden van speelronde 2 zijn alweer gespeeld. De rekenaars zijn al begonnen met een voorzichtige voorspelling van de achtste finales. Voor het Nederlands elftal kan het van belang zijn, nu het definitief groepswinnaar is, wie de beste vier nummers drie worden in de verschillende poules. In het meest ongunstige scenario kan dat namelijk nummer 3 uit de poule des doods worden: Duitsland, Frankrijk, Portugal en Hongarije. Hoe wordt de tegenstander van Oranje eigenlijk bepaald?

Volgens voorspellingen van Gracenote ontloopt Oranje deze ploegen, uitgaande van de resultaten van speelronde 1. Daarbij moet echter wel worden aangetekend dat er nog ontzettend veel kan veranderen met nog twee groepsduels te spelen voor vrijwel alle teams. Hoewel Nederland op dit moment tweede staat achter Oostenrijk, rekent het bedrijf erop dat Oranje groepswinnaar zal worden. Zo zijn er nog meer aannames die nog geen enkele zekerheid geven, maar tegelijkertijd wel perspectief bieden.

Een belangrijke voorspeller voor de achtste finales waarbij we de poule des doods ontlopen is dat de beste nummer drie niet uit groep A komt. Wanneer Zwitserland – Turkije in een gelijkspel eindigt, zal er geen beste nummer drie uit groep A komen en zal Nederland de poule des doods ontlopen. Als uit de volgende poules de vier beste nummers drie komen, dan wordt Oranje namelijk gekoppeld aan vermoedelijk Duitsland, Frankrijk of Portugal: A, B, C en FA, B, D en F; A, B, E en F; A, C, E en óf A, D, E en F.

Volgens Gracenote worden dit de achtste finales:

België – Duitsland
Italië – Oostenrijk
Frankrijk – Denemarken
Tsjechië – Zweden
Spanje – Oekraïne
Engeland – Portugal
Nederland – Slowakije
Zwitserland – Finland

https://twitter.com/GracenoteLive/status/1405086022678032384