Oranje EK achtste finales
Foto: ANP

Het Nederlands elftal is als groepswinnaar geplaatst voor de achtste finales, die op zondag 27 juni om 18.00u in Budapest gespeeld wordt. Het speelt daar tegen een nummer 3 van een andere poule, naast de nummers één en twee gaan namelijk ook de vier beste nummers drie uit de zes poules door naar de laatste zestien van het EK. Maar hoe wordt de tegenstander van Oranje eigenlijk bepaald?

AD Sportwereld vertaalde het wiskunde schema van de UEFA en plaatste onderstaande op de website. In onderstaand schema is Nederland 1C en speelt dus tegen de beste nummer drie uit poule D, E of F. Vooral uit poule F komt een tegenstander die je liever niet zou willen treffen, namelijk Frankrijk, Duitsland of Portugal.

Wat wel al duidelijk is, is dat als Zwitserland – Turkije in een gelijkspel eindigt, dat de nummer drie van hun poule A niet doorgaat naar de volgende ronde. Dat zou goed nieuws betekenen voor Oranje, want dan wordt zeker de nummer drie van poule F ontlopen. Mocht dat niet het geval zijn, dan is de kans 5 op 9 om een tegenstander uit poule F te treffen.